[caption id="attachment_2447" align="alignnone" width="700"] Saftig saffranskaka med mandel, rom och russin[/caption] Till första advent bakar jag alltid något med saffran. I dag har jag gjort en helt ny saffranskaka som blev riktigt smaskig. Om du ska servera den till barn så uteslut rommen i glasyren och ta vatten i stället. Ja, glasyren kan ju uteslutas helt, men det ser extra festligt ut med den på. Sedan har jag frysen full av lingon så det blev också en del av toppingen. Det blir så fin kombo med lingonens syrliga lite bittra smak ihop med den söta glasyren. Jag bakade kakan med farinsocker men naturligtvis kan du baka kakan med vanligt strösocker. Men farinsockret ger lite extra god smak. Lägg gärna russinen i rom dagen före så hinner de suga åt sig rommen. Ha en fin avslutning på första advent. Saffranskaka med mandel, rom och russin - recept Cirka 10 bitar 1 dl russin 2 msk rom 1 kuvert saffran, 0,5 g 1/2 dl filmjölk eller vanlig mjölk 100 g smör, rumsvarmt 200 g farinsocker eller vanligt socker 2 stora ägg 2 3/4 dl vetemjöl, 165 g 1 tsk bakpulver 1/2 dl hackad sötmandel, 35 g Romglasyr 1 1/2 dl florsocker ca 1 msk rom eller vatten frysta lingon Gör så här 1. Blanda russin med rom, gärna några timmar i förväg. 2. Sätt ugnen på 175° innan du ska börja baka. 3. Finstöt saffranet med 1 tsk strösocker. Blanda med filmjölken och låt stå så att saffranet löser dig. 4. Rör smör och socker med elvisp tills sockret löser sig. Vispa ner äggen ett i taget. Rör ner det lösta saffranet med filmjölken. 5. Blanda vetemjöl, bakpulver och sötmandel. Rör ner det i smeten och till sist russinen med rommen. 6. Smörj och bröa en 1 1/2 liters bakform. Häll smeten i formen. 7. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter, prova med en sticka att den är torr. Ta ut kakan och stjälp upp och låt den svalna något. [caption id="attachment_2449" align="alignnone" width="700"] Stjälp upp kakan efter gräddningen och låt den svalna något innan du breder på glasyren.[/caption] 8. Glasyr: Blanda florsocker med rom eller vatten till en lagom tjock glasyr. Bred ut glasyren på kakan och strö på frysta lingon.