[caption id="attachment_2489" align="alignnone" width="700"] Gott att servera en klick gräddfil eller crème fraiche smaksatt med pepparrot och senap till rödbetssoppan.[/caption] I går gjorde jag en stor sats rödbetssoppa. Det är så gott och på ryskt vis bryter jag av rotfrukterna och lökens sötma med vinäger. Det blir fin smakbrytning och vinägern hjälper också till att soppan får en riktigt fin röd färg. Jag dubblade det här receptet. Det blev så mycket att jag även kunde glädja min granne med en kastrull soppa. Han blev jätteglad. Soppan går bra att frysa Men resterna som blev över stoppade jag i frysen. Jag tycker det är utmärkt att ha en soppa i frysen att bara ta fram och värma. Speciellt så här års när det är bråda tider med allt som ska fixas inför julen och en varm soppa är perfekt vintermat. Jag blandade crème fraich och gräddfil med finriven pepparrot och en matsked senap. Det passar mycket bra till rödbetssoppan. Du kan ta antingen eller det var bara så att jag hade skvättar av både crème fraiche och gräddfil hemma. Rödbetssoppa – recept En perfekt vintersoppa som gärna kan lagas dagen före och den går även bra att frysa. 6 portioner 1/2 kg rödbetor 1 morot 2 gula lökar 1 bit röd- eller vitkål, 250 g 1 msk olivolja 1 1/2 liter buljong 1 lagerblad 5 kryddpepparkorn 1-2 msk vit balsamvinäger eller rödvinsvinäger nymald svartpeppar ev salt Tillbehör 2 dl gräddfil eller crème fraiche finriven pepparrot 1 msk stark och grovkornig senap ev några korn salt Gör så här 1. Skala och ansa rot- och grönsakern. Riv dem grovt. Fräs dem i olja några minuter i en stor kastrull eller gryta, [caption id="attachment_2491" align="alignnone" width="700"] Fräs allt i en stor gryta och du kan gärna göra dubbel sats, för den går utmärkt att frysa.[/caption] Häll på buljong, lagerblad, kryddpepparkorn och vinäger. 2. Koka under lock tills grönsakerna är mjuka 10–15 minuter. Smaka av med peppar , salt och eventuellt mer vinäger. 3. Smaksätt gräddfil eller crème fraiche med pepparrot och lite senap och ev några korn salt.