[caption id="attachment_2643" align="alignnone" width="700"] Toskansk soppa, foto: Ulrika Pousette[/caption] Ribollita – bönsoppa från Toscana God mat piggar alltid upp även den gråaste och tristaste dag. Här ska ni få mitt recept på Ribollita, en underbart god bönsoppa från Toscana. Själv har jag ett härligt matminne när jag för många år sedan åt den här soppan för första gången på en restaurang mitt i Florens. Kunde inte förstå hur något så enkelt kunde vara så gott. Det här är en snabbvariant där jag använder färdigkokta bönor på burk. Du kan an använda vilka grönsaker som helst, men morötter, selleri, bönor och tomater brukar alltid ingå. Vanligtvis lägger man en brödskiva i tallriken med soppan och ringlar på god olivolja. Ja, ni måste testa själva, det är gott och en perfekt januarimiddag. Den goda soppan värmer gott i kylan och januariblåsten som drar över landet, den är billig och fullproppad med nyttigheter. Trevlig fortsättning på måndagen. Toskansk bönsoppa -Ribollita - recept 4 portioner 2 stora morötter 1 stor gul lök 4 sellerisstjälkar 1/2 röd chili 2 msk olivolja 1 liter vatten + 2 grönsaksbuljongtärningar 1 burk körsbärstomater, 400 g 1 burk vita bönor, 400 g 1 påse färsk spenat, 70 g ca 1/2 tsk salt nymald svartpeppar Tillbehör italienskt lantbröd eller surdegsbröd olivolja Gör så här 1. Skala morötter och lök. Tärna eller skiva morötter och skiva selleristjälkarna. Hacka löken och finhacka chilin. 2. Fräs alltsammans i olivolja i en stor gryta. 3. Tillsätt vatten, buljongtärningar och tomater. Koka under lock 10–15 minuter. 4. Spola av bönorna i en sil och tillsätt dem. Koka ytterligare några minuter. Lägg ner spenaten i soppan på slutet. Smaka av med salt och peppar. Servera med italienskt lantbröd i tallriken och ringla över olivolja