[caption id="" align="alignnone" width="681"] Pepparkakor från Råneå i Norrbotten med knaprig konstistens och fin smak av citron och ingefära. Foto: Ulrika Pousette[/caption] När jag var uppe i Norrland förra veckan var det flera som kom fram och berättade att de brukade baka Rånepepparkakor efter mitt recept. Jag vill också dela med mig receptet till er som läser min blogg. För det är också en av mina favoritkakor till jul. Det är verkligen fantastiskt goda pepparkakor, men inte alls som traditonella. De är knapriga med en fin smak av citron och ingefära. De påminner väldigt mycket om engelska ingefärskakor, Ginger Biscuits. Receptet härstammar från orten Råneå i Norrbotten och kallas bara Rånepepparkakor. Det finns förstås många receptvarianter och vissa innehåller inte kardemumma, Det här är min variant med kardemumma och de är försvinnande goda och jag lovar hela huset fylls med ljuvliga dofter när du bakar dem. Lägg dem glest på plåten Du behöver inte kavla utan bara rulla till kulor. Ta hjälp av en kompis och sitt och prata under tiden ni rullar kulor, så går det snabbt och lätt. Det blir cirka 100 kakor av den här satsen, men de är trevliga att ge bort i en fin burk. Du kan frysa degen om du inte vill baka ut alla på en gång. De gräddas ganska länge vid ganska låg temperatur. Viktigt att du inte lägger kulorna för tätt för att de flyter ut väldigt mycket. Förvara dem i lufttäta burkar så håller de väldigt länge om de förvaras mörkt och torrt. Så det är ingen fara att baka dem redan nu. Rånepepparkakor - recept ca 100 kakor 200 g rumsvarmt smör 5 dl strösocker 1½ dl mörk sirap 2 dl vispgrädde finrivet skal av 1 citron ½ dl pressad citron 10 dl vetemjöl, 600 g 1½ msk bikarbonat 2 msk mald ingefära ev 1 tsk finstött kardemumma Gör så här 1. Rör smör och socker tills det blir ljust och poröst. 2. Tillsätt sirap, grädde, citronskal och -saft till smörblandningen. 3. Blanda vetemjöl, bikarbonat, ingefära och eventuellt kardemumma i en skål. Rör ner det i smeten. Låt degen vila i kylskåp några timmar eller tills det går att rulla kulor av degen. Sätt ugnen på 125°. 4. Rulla små kulor av degen och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Lägg dem inte för tätt för de flyter ut väldigt mycket. Grädda 30–35 minuter tills de fått en vacker ljusbrun färg.