[caption id="attachment_1730" align="alignnone" width="700"] Recept: Maud OnnermarkFoto: Ulf Svensson[/caption] Har du gott om plommon är det här en lyxig dessert att servera med en klick lättvispad grädde eller glass. Vill du förvara dem länge är det säkrast att frysa in dem i lagen och tina långsamt i kylskåp. Servera med lättvispad grädde eller vaniljglass. Lagen som blir över kan frysas igen och användas till exempelvis att koka in katrinplommon. Plommon i portvin 8 portioner Tid: 20 minuter + tid att svalna 37 cl rött portvin 1 vaniljstång 1 bit kanelstång finrivet skal av 1 citron 1 msk pressad citron 2 dl ljust muscovadosocker 1 kg plommon Tillbehör vaniljglass eller vispad grädde Gör så här 1.Häll vinet i en kastrull. Halvera och skrapa ur fröna från vaniljstången däri. Lägg även i vaniljstången, kanelstång, citronskal, citronsaft och muscovadosocker. Koka upp och låt sjuda 10 minuter. 2. Skär ett litet snitt i varje plommon. Skålla dem några åt gången i kokande vatten cirka 15 sekunder. Dra av skalet och lägg dem i vinlagen och sjud någon minut. 3. Dra kastrullen från värmen. Låt plommonen svalna i lagen. De kan antingen serveras ljumma eller kalla. Ta upp kanelstången om de ska ligga länge i lagen.