[caption id="attachment_5869" align="alignnone" width="1024"] Knapriga Rånepepparkakor som påminner om engelska ingefärskakor, ginger bisquits. Foto: Ulrika Pousette[/caption] [caption id="attachment_5871" align="alignnone" width="1024"] Jag och Susanne Lindén chefredaktör för bland annat Allers på juleventet i förra veckan. Foto: Christina Uhlin[/caption] Älskat recept på Rånepepparkakor I förra veckan hade vi julevent i Aller Media-huset här i Malmö. Det blev väldigt lyckat verkade alla tycka och det är så fantastiskt roligt att få träffa er läsare. Det var många som hade varit med tidigare år och extra kul att flera kom fram och tackade för det fina receptet på Rånepepparkakor, som de fick vid förra årets event. De verkligen älskade dem och några hade till och med redan hunnit baka en sats. Så roligt och nu kan jag ju inte undanhålla er andra receptet. Knapriga med kryddig smak Ja, det är en av mina egna favoritkakor som jag alltid bakar till jul. De är så goda och knapriga! Receptet har sitt ursprung i orten Råneå i Norrbotten och därav namnet. Kakorna passar året runt och de påminner väldigt mycket om engelska ingefärskakor, ginger bisquits. De blir härligt knapriga och du behöver inte kavla utan de rullas till kulor. De är väldigt enkla att göra och det är svårt att misslyckas med dem om man följer receptet. Men det tar lite tid för det tar ganska lång tid att grädda dem. De ska gräddas i endast 125°. Bra om flera hjälps åt att rulla, eftersom det är många kulor som rulla. Du kan förvara degen i kyl någon vecka eller månader i frys om du inte orkar göra hela satsen. Men naturligtvis går det bra att halvera satsen också. Rånepepparkakor ca 150 kakor Tid: 1 timme + några timmar i kyl 200 g rumsvarmt smör 5 dl strösocker 1½ dl mörk sirap 2 dl vispgrädde finrivet skal av 1 citron ½ dl pressad citron 10 dl vetemjöl, 600 g 1½ msk bikarbonat 2 msk mald ingefära ev 1 tsk finstött kardemumma Gör så här 1. Rör smör och socker tills det blir ljust och poröst. 2. Tillsätt sirap, grädde, citronskal och -saft till smörblandningen. 3. Blanda vetemjöl, bikarbonat, ingefära och eventuellt kardemumma i en skål. Rör ner det i smeten. Låt degen vila i kylskåp några timmar eller tills det går att rulla kulor av degen. Sätt ugnen på 125°. 4. Rulla små kulor av degen och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Lägg dem inte för tätt för de flyter ut väldigt mycket. Grädda 30–35 minuter tills de fått en vacker ljusbrun färg. Låt kallna helt innan du lägger dem i tättslutande burkar med lock.