[caption id="attachment_1749" align="alignnone" width="700"] Recept: Maud Onnermarks recept på knapriga baguetter.Foto: Ingvar Eriksson[/caption] Jag älskar bröd och har svårt att motstå gott bröd och speciellt surdegsbröd. Men de här baguetterna som är lätta att baka blir nästan som surdegsbaguetter och är perfekta som helgbröd. De blir så där lite sega med knaprig skorpa. Lättbakade baguetter Degen jäser tolv timmar i rumstemperatur innan jag bakar ut den till härliga baguetter, som nästan blir som surdegsbröd med riktigt knaprig och god skorpa. Perfekt när du vill ha nygräddat frukost eller festen. Baguetterna är godast nygräddade, men det går också att frysa, tina och sprödvärma före serveringen. 4 baguetter 5 dl kallt vatten, 500 g 5 g jäst 12 dl vetemjöl, 720 g 2 1/2 tsk salt Gör så här 1. Blanda vatten och jäst (lika mycket som en stor kikärta). Tillsätt mjölet och salt. Arbeta ordentligt i några minuter. Täck med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur cirka 12 timmar. 2. Ta upp degen på mjölat bord. Dela degen i fyra bitar. Platta och dra ut bitarna till rektanglar. Vik över från kortsidan lite över hälften och sedan från andra kortsidan lite över den vikta hälften. Vik ihop igen till en korv. Rulla ut ändarna tills de blir avsmalnande och lite spetsiga. Lägg dem på bakplåtspapper med skarven ner. Jäs cirka 30 minuter. 3. Sätt ugnen på 250°. Sätt samtidigt in en plåt i ugnen och gärna en liten skål med vatten. 4. När baguetterna är färdigjästa är det dags att flytta över bakplåtspapperet till den varma plåten. Sikta över mjöl och skär sneda skåror med vass kniv vinklad till 45°. 5. Sätt in plåten mitt i ugnen och häll samtidigt i lite vatten i ugnen så att det blir ångbildning. Grädda ca 25 minuter i nedre delen av ugnen. Sänk temperaturen om de verkar bli brända. 6. Ta ut och låt svalna på galler.