Min egen skörd av rödbetor. Ett enkelt sätt att bli av med jorden är att spola av betorna med trädgårdsslangen. Jag gillar inlagda rödbetor, som kan lyfta många maträtter. Inlagda rödbetor passar både till fiskrätter och till kötträtter. Just det där sötsyrliga blir så gott till många rätter. Vad vore kalops utan inlagda rödbetor eller hur gott är det inte med rödbetor till råbiff? Jag vill även ha rödbetor till Janssons frestelse. Det är supergott och har du inte testat så gör det när det är dags för Janssons.Nu finns det gott om fina nyskördade rotfrukter på skördemarknader och i många butiker. Men i år är det extra kul att lägga in rödbetor för jag har egenodlade. De är odlade i pallkrage utanför min stuga i Norrbotten. Jag hade gallrat dåligt så en del hade inte fått utrymme att växa så de blev väldigt små medan andra att fått utrymme att växa ordentligt. Jag äter gärna färska rödbetor nykokta precis som de är eller som tillbehör eller i sallader. I år kändes det som de var extra mjälla och goda att äta kokta och av resten gjorde jag inlagda rödbetor. Det kommer kännas lyxigt att i december plocka fram de egenodlade och inlagda rödbetorna om jag inte ätit upp dem förstås. Skär inte bort rottråden och all blast Om du odlat själv och har möjlighet att spola av rödbetorna med trädgårdsslang är det bra för att få bort det mesta av jorden. När du ska koka färska rödbetor är det smart att lämna någon cm av blasten och inte skära bort rottråden. Det gör att de inte tappar lika mycket färg. Koktiden kan variera väldigt mycket beroende på storlek, form och hur färska de är. Äldre rödbetor brukar ta längre tid att koka. När de är kokta spolar du dem i kallt vatten och gnider enkelt bara av skalet. Pepparrot och senspsfrön sätter smak på mina inlagda rödbetor.Inlagda rödbetor1 1/2 kg rödbetor med bortskuren blastLag2 dl ättiksprit, 12%6 1/2 dl vatten2 dl strösocker1 tsk gula senapsfrön8 kryddnejlikor8 vitpepparkorn1 bit färsk pepparrot Gör så här1. Lämna ett par cm av blasten och låt rottråden sitta kvar. Tvätta rödbetorna väl.2. Koka dem sedan i en stor gryta i ca 30 minuter tills de är mjuka. Tiden beror på storlek och om de är nyskördade eller äldre. Om de är stora och inte nyskördade kan det ta längre tid, ca 50 minuter. Prova med sticka att de är kokta. Diska under tiden burken mycket väl och lägg in den i ugnen vid 100°. Koka upp alla ingredienserna till lagen utom pepparroten.3. Spola av de kokta rödbetorna i kallt vatten och gnid av skalet. Lägg rödbetorna i burken och häll den varma lagen över. Skala och skär pepparroten i skivor eller bitar och lägg även ner dem i lagen. Det är viktigt att lagen täcker rödbetorna. Låt svalna och förvara sedan burken svalt. Låt stå minst 1 vecka innan du provsmakar dem. Ett och halvt kg rödbetor räcket till två burkar.