[caption id="attachment_1680" align="alignnone" width="700"] foto: Pepe Nilsson[/caption] Inför sommar-OS 1992 tillbringade jag två veckor i Barcelona för att skriva om den katalanska maten. Nästan överallt serverades Crema Catalana som dessert. Det är en dessert som påminner om Crème brûlée men den görs ofta på mjölk och förutom vaniljstång smaksätts krämen med bitar av citron- och apelsinskal och kanel. Här får du mitt recept som du bara måste prova om du gillar Crème brûlée. Den här smakar mer och är jättegod tycker jag. Crema Catalana 4–6 portioner 1/4 vaniljstång 5 dl gammeldagsmjölk 1 bit citronskal 1 bit apelsinskal 1 liten bit kanelstång 1 dl strösocker 7 stora äggulor Till karamellisering strösocker Gör så här Sätt ugnen på 125° och ställ in en långpanna med vatten mitt i ugnen. Snitta vaniljstången på längden och skrapa ur kornen i en kastrull. Häll i mjölken och det yttersta av citrusskalen, bitar stora som gammal 5-krona. Sjud på svag värme 5 minuter. Ställ åt sidan och låt svalna något. Sila mjölken och vispa ner sockret samt äggulorna i mjölken. Häll smeten i ugnssäkra formar och grädda i vattenbadet 30–45 minuter tills den stannat. Tiden varierar beroende på formarnas storlek. Låt kallan aoch låt dem stå i kylen före karamellisering. Servering: Strö öve rett tunt lager socker och karamellisera med brännare. Tips! I Katalonien finns speciella järn som de glödgar över gaslågan när det är dags att karamellisera, men en gasolbrännare fungerar lika bra. Du kan också karamellisera under grillelementet i ugnen på högsta värme med ugnsluckan öppen, tills det blivit knäckigt. Men jag tycker aldrig att det blir lika bra som med brännare. Risken är att krämen blir lite varm och det ska den inte vara. Så mitt tips är investera i en bra brännare. De som man sätter direkt på gasoltuben är bra och kraftfulla och de kan du köpa i järnhandelsbutiker eller t ex Biltema för en billig peng. Om du hellre vill göra crème brûlée så är det ju också väldigt gott. Här hittar du recept på min crème brûlée. [caption id="attachment_4161" align="alignnone" width="974"] Crème Brûlée – len vaniljkräm under knäckigt karamelliserat socker. Foto: Ulrika Pousette[/caption]