[caption id="attachment_10365" align="alignnone" width="1024"] Älgfärsbiffar med svartrotslingon och potatis-och palsternacksmos. Foto: Pepe Nilsson[/caption] De här biffarna brukar jag göra med älgfärs. Men självklart kan du göra dem med nöt- eller annan viltfärs i stället. Viltfärs är i allmänhet mycket mager färs. Hemligheten att dessa biffar blir så saftiga och goda är att jag blandar i bakad leverpastej, som gör att biffarna får en mycket god smak och blir härligt saftiga. Servera dem med potatismos eller som jag gör här också blandat i palsternacka i moset, det blir en fin smak. Som ett extra tillbehör svartrötter med lingon. Gott och ser fint ut. Eller servera bara rårrörda lingon till. Länk till recept till en fräsch och mycket snabbgjord dessert hittar du längst ner i inlägget. Saftiga älgfärsbiffar Med leverpastej i färsen får biffarna fantastiskt saftig konsistens med god och kryddig smak. Har du inte tillgång till älgfärs så blir det även gott med nöt- eller annan viltfärs. 4 portioner 500 g älgfärs eller nöt- eller annan viltfärs ½ dl havregryn 1 dl vatten 1 msk potatismjöl 1¼ tsk salt 2 krm nymald svartpeppar 100 g bakad leverpastej 1 msk finriven gul lök smör till stekning Potatis- och palsternacksmos 750 g mjölig potatis, gärna mandel 250 g palsternacka 1 msk smör 2–3 dl mjölk ca 1 tsk salt nymald peppar Svartrotslingon 4-5 svartrötter saften av 1/2 citron 1 dl rårörda lingon Gör så här 1. Skala potatis och palsternacka och skär i mindre bitar. Koka dem i lättsaltat vatten ca 20 minuter tills de är mjuka. 2. Blanda havregryn, vatten och potatismjöl. Låt svälla 10 minuter. 3. Blanda färsen med salt, peppar, leverpastej och lök. Tillsätt havregrynen och rör till en jämn färs. 4. Forma ca 16 biffar. Stek dem i smör 4–5 minuter på var sida. 5. Potatis- och palsternacksmos: Häll av vattnet från potatisen/palsternackan och låt den ånga av. Mosa den med potatisstöt eller elvisp. Tillsätt smöret och späd med mjölk till lagom konsistens. Smaka av med salt och peppar. 6. Svartrotslingon: Skala svartrötterna under rinnande kallt vatten. Skär dem i 5 cm långa bitar och koka dem i saltat vatten med citron ca 10 minuter. Känn med sticka de ska ha spänsten kvar. Blanda med rårörda lingon och servera dem ljumma eller kalla. Här hittar du en god och fräsch dessert som passar att servera efteråt.