Spröda knapriga kakor med smak av ingefära kallas Rånepepparkakor för det här receptet kommer från Råneå i Norrbotten.Här får ni recept på en av mina egna favoritkakor, en kryddig, spröd och knaprig kaka. Det här receptet har sina rötter i Råneå i Norrbotten. Det är därför de kallas Rånepepparkakor, men du skulle även kunna kalla dem ginger biscuits, de påminner väldigt mycket om ginger biscuits som man kan köpa i England. De är lättbakade och av satsen blir väldigt många kakor. De här kakorna brukar göra succé. Testa själv om du gillar ingefära, för de smakar mycket av ingefära. Det är torkad ingefära du ska använda. Lite av hemligheten till att de blir så goda är att de innehåller både citronskal och citronsaft. De blir spröda och samtidigt knapriga, ja det är en av mina egna favoritkakor. De är såå fantastiskt goda till både kaffe och te och inte bara till jul. De kan bakas året om, de påminner väldigt mycket om engelska ginger biscuits.Bara rulla – inte kavlaDe är mycket lättgjorda, du behöver inte kavla utan bara rulla degen till kulor. Men det som tar tid är gräddningen, som tar ca 35 minuter. De gräddas bara i 125°. Lägg dem inte för tätt, eftersom de flyter ut väldigt mycket. Det blir därför många plåtar att grädda, men du behöver inte grädda allt samma dag. Du kan spara degen några dagar i kylskåp eller frysa den i 2 månader om du inte har tid att baka allt på samma gång. Du kan givetvis också halvera satsen.Perfekt gå bort-presentKakorna blir mycket hållbara och i tättslutande burk kan du förvara dem i flera månader och du kan även frysa dem och då håller de ännu längre. De är perfekta att ge bort i en fin burk. Rånepepparkakor, fina kryddiga kakor som är perfekta som gå bort-present, foto: Ulrika Pousette Rånepepparkakorca 150 kakorTid: 1 timme + några timmar i kyl200 g rumsvarmt smör5 dl strösocker1½ dl mörk sirap2 dl vispgräddefinrivet skal av 1 citron½ dl pressad citron10 dl vetemjöl, 600 g1½ msk bikarbonat2 msk mald ingefära1 tsk finstött kardemummaGör så här1. Rör smör och socker tills det blir ljust och poröst.2. Tillsätt sirap, grädde, citronskal och -saft till smörblandningen.3. Blanda vetemjöl, bikarbonat, ingefära och kardemumma i en skål. Rör ner det i smeten. Låt degen vila i kylskåp några timmar eller tills det går att rulla kulor av degen. Sätt ugnen på 125°.4. Rulla små kulor av degen och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Lägg dem inte för tätt för de flyter ut väldigt mycket. Grädda 30–35 minuter tills de fått en vacker ljusbrun färg. Låt kallna helt innan du lägger dem i tättslutande burkar med lock.