[caption id="attachment_4396" align="alignnone" width="1024"] Räkbakelse med lax och löjrom. Foto: Ulrika Pousette.[/caption] Festlig förrätt Letar du efter något festligt som förrätt till nyår? Lika god som elegant är den lyxiga och salta bakelsen med lax, räkor och löjrom. Bakelsen kan göras klar i förväg. Perfekt när du ska ha gäster. Löjrommen som i år är hutlöst dyr och kan självklart bytas ut mot annan rom. Räkbakelse med rökt lax 6 portioner 1 kg räkor med skal eller ca 400 g skalade 1 dl majonnäs 2 tsk dijonsenap ½ dl finskuren gräslök ½ dl finhackad dill 6 tunna skivor danskt rågbröd 6 tunna skivor rökt lax, ca 200 g Garnering ca 200 g löjrom dill och citron Gör så här 1. Skala räkorna. 2. Blanda majonnäs, senap, gräslök och dill. Vänd ner räkorna. 3. Stansa ut rundlar, 5–6 cm i diameter, av brödet med en utstickare. Ställ utstickaren på brödrundeln och fyll på med räkröra. Gör likadant med alla brödrundlar. 4. Halvera laxskivorna på längden men inte rakt igenom, de ska fortfarande hålla ihop men bli längre så att de räcker runt hela bakelsen. Klä kanten på bakelsen med en laxskiva. Hit kan förberedas. 5. Lägg upp bakelserna på assietter. Forma med teskedar små ägg av rommen och lägg dem på bakelserna. Garnera med dill och servera med citron.