[caption id="attachment_4396" align="alignnone" width="1024"] Räkbakelse med lax och löjrom. Foto: Ulrika Pousette.[/caption] Gott och festligt! Var och en får en liten bakelse som är nästan som en toast skagen, men med lite extra gott tillägg av rökt lax. Passar både som lyxigt fredagsmys eller som förrätt till en festlig middag eller som bufférätt. Själva bakelsen kan du förbereda i god tid och sedan är det bara att klicka på rommen. Trevlig fredag! Räkbakelse med lax 6 portioner Tid: 20 minuter 6 tunna skivor danskt rågbröd 1 kg räkor med skal, eller ca 400 g skalade 1 dl majonnäs 2 tsk dijonsenap ½ dl finskuren gräslök ½ dl finhackad dill 6 tunna skivor rökt lax, ca 200 g Garnering ca 200 g löjrom några dillvippor 1 citron i klyftor Gör så här 1. Skala räkorna. 2. Blanda majonnäs, senap, gräslök och dill. Vänd ner räkorna. 3. Stansa ut rundlar, 5–6 cm i diameter, av brödet med en utstickare. Ställ utstickaren på brödrundeln och fyll på med räkröra. Gör likadant med alla brödrundlar. 4. Halvera laxskivorna på längden men inte rakt igenom, de ska fortfarande hålla ihop men bli längre så att de räcker runt hela bakelsen. Klä kanten på bakelsen med en laxskiva. Hit kan förberedas. 5. Lägg upp bakelserna på assietter. Forma små ägg av rommen med teskedar, och lägg dem på bakelserna. Garnera med dill och servera med citron.