[caption id="attachment_8421" align="alignnone" width="1024"] Rabarber är bland det första som tittar upp ur jorden på våren. Foto: Ulrika Pousette[/caption] Bland det första som tittar upp ur jorden är rabarber. Det är så gott och ger en känsla av att våren och sommaren är på gång. Nu har den börjat komma i butikerna. Har du egen rabarber i din trädgård kan du påskynda den, genom att lägga på en upp och nervänd hink över plantan. Då blir stjälkarna blekt rosa och spröda och kommer upp lite snabbare. Sorter med låg halt oxalsyra Rabarber innehåller oxalsyra och det är det som ger den sträva smaken. Numera finns det sorter med låg halt av oxalsyra. Fråga handelsträdgården om du tänker plantera rabarber. Oxalsyra kan tillsammans med kroppens kalcium bilda kalciumoxalat och om det bildas i urinen kan det klumpa ihop sig till njursten. Det är därför bra att äta något med kalcium när man äter rabarber för då bildas kalciumoxalatet redan i tarmen och försvinner i stället med avföringen. Ofta äter vi ju rabarberpaj med vaniljsås eller glass som innehåller kalcium. Det är bra. Rabarbermarmelad äter man ju i väldigt små mängder. Men den som har haft njursten ska vara försiktig med rabarber med mycket oxalsyra. Extra lättgjord rabarbermarmelad När citrusmarmeladen som jag kokade i vintras börjar ta slut är det snart dags för rabarbermarmelad. Rabarberpajer är ju bland det härligaste som finns., men här ska du få ett mycket enkelt recept på rabarbermarmelad med citron. Det är också jättegott. Om du vill kan du smaksätta med till exempel en bit ingefära, ca 25 gram skalad. Låt ingefära biten koka med i marmeladen och ta sedan bort den efter kokning. Kardemumma och kanel är också goda smaksättare till rabarber. Du kan göra precis likadant med kanelstång. Föredrar du kardemumma kan du antingen låta några karedemummakapslar koka med eller 1 tsk hela kärnor. Den här marmeladen är inte bara god till skorpor och rostat bröd. Den är även god att servera till ost. [caption id="attachment_8423" align="alignnone" width="1024"] Lättgjord rabarbermarmelad med citron. Foto: Ulrika Pousette[/caption] Rabarbermarmelad - lättgjord Till ca 1 kg marmelad 500 g rabarber 1 ekologisk citron 1 dl vatten 5 dl syltsocker Gör så här 1. Ansa och skiva rabarbern. Borsta och tvätta citronen väl. Skär den i fyra delar på längden och skiva den sedan tunt. 2. Koka rabarber, citron, vatten och ev smaksättning cirka 15 minuter tills citronen är mjuk. Tillsätt syltsockret och koka ytterligare 2–3 minuter. Häll upp på rena burkar och sätt på locket. Förvara svalt. [caption id="attachment_8422" align="alignnone" width="1024"] Rabarbermarmelad och blåmögelost är en god kombination. Foto: Ulrika Pousette[/caption] Här hittar du recept på smulpaj med rabarber. Här hittar du recept på rabarberkompott. Här hittar du recept på en enkel smulpaj med rabarber.