[caption id="attachment_2743" align="alignnone" width="700"] Rabarberkaka med mandeltopping. Recept Bitte E.son Forsberg, foto Alva Nystedt.[/caption] I förra veckan hade vi en praktikant, Alva Nytstedt, i vårt provkök. Alva provbakade en rabarberkaka som publiceras i nästa nummer av Matmagasinet, som utkommer den 1 maj. Det är en underbart god kaka tung och saftig med fin smak av rabarber och ett knäckigt mandeltäcke på toppen. Den gjorde succé bland provsmakarna, som genast ville ha receptet. Ni ska inte behöva vänta tills 1 maj för att få recepet. Utan här kommer det: Rabarberkaka med mandeltopping Kaka som nästan blir som en tårta, med härligt knaprig mandeltopping. ca 10 bitar Tid: 1 timme 20 minuter 175 g smör, rumsvarmt 2½ dl strösocker 2 ägg 2½ dl gräddfil 5 dl vetemjöl 3 tsk vaniljsocker 1 tsk bakpulver smör och ströbröd till formen 400 g rabarber Mandeltopping 100 g smör 100 g mandelspån 1½ dl strösocker 2 msk mjölk 1 msk vaniljsocker Garnering florsocker ev ätbara blommor hyvlad rabarber Tillbehör vispad grädde eller vaniljsås Gör så här 1. Vispa smör och socker ljust och pösigt. Tillsätt äggen, ett i taget, rör mellan varje ägg. Rör ner gräddfilen. Blanda ihop de torra ingredienserna och vänd hastigt ner dem i smeten. 2. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Smörj och bröa kanterna. 3. Sätt ugnen på 175°. Skölj, ansa och skiva rabarbern i ca 2 cm långa bitar, tryck ner dem lätt i smeten. Grädda kakan i nedre delen av ugnen, 40–45 minuter. 4. Mandeltopping: Blanda samman samtliga ingredienser utom vaniljsockret i en kastrull. Sjud i någon minut under omrörning. Ta av kastrullen och rör ner vaniljsockret. Bred mandeltoppingen över kakan, grädda vidare i mitten av ugnen 15 minuter. 5. Sikta florsocker över kakan när den svalnat och garnera gärna med lite hyvlad rabarber. Servera eventuellt med lättvispad grädde eller vaniljsås. [caption id="attachment_2749" align="alignnone" width="700"] Alva med nybakad rabarkaka med mandeltopping.[/caption]