[caption id="attachment_4791" align="alignnone" width="1024"] Rabarberbulle med vaniljkräm och kardemumma bakad i långpanna.[/caption] Nu kommer värmen och då frodas rabarbern i trädgårdarna. Bor du i södra Sverige har du säkert redan skördat eller har du rabarber kvar från förra året. Ordspråket säger så och jag kan bara hålla med. Tänk er rabarber, äkta vanilj och kardemumma, det kan inte bli fel. Tänk er en lätt och luftig bulldeg med kardemumma och på den en riktigt god vaniljkräm och så toppas den med rabarberfyllda bullar. Det blir sagolikt gott, tycker jag. Här får ni receptet på min nyskapade bulle med dessa tre goda smaksättare. Jag gör först en enkel sylt med syltsocker och då behöver den bara koka 5 minuter. Bullarna är lätta att baka för jag gör dem i långpanna. När den svalnat något skär du den stora i bitar. Om allt inte går åt så går det mycket bra att frysa in bullarna. Rabarberbullar med kardemumma och vaniljkräm 1 långpanna, ca 20 stora bitar 25 g jäst för söta degar 3 dl kall mjölk 1 dl strösocker 2 tsk finstött kardemumma 2 ägg 150 g rumsvarmt smör ca 12 dl vetemjöl, 720 g Rabarbersylt 500 g rabarberstälkar, ansade 250 g syltsocker med pektin Vaniljkräm 1/2-1 vaniljstång eller 2 tsk äkta vaniljsocker 3 dl mjölk 3/4 dl strösocker 1 1/2 msk Maizena majsstärkelse 4 äggulor Fyllning 75 g rumsvarmt smör ca 1 ½ dl rabarbersylt Pensling och glasyr 1 ägg pärlsocker Gör så här 1. Rabarbersylt: Ansa och skiva rabarbern tunt. Blanda bitarna med syltsocker i en kastrull. Koka upp och låt koka under omrörning ca 5 minuter. Ställ att svalna. 2. Vaniljkräm: Börja med att halvera vaniljstången på längden och skrapa ur fröna i en liten kastrull, lägg även ner stången. Häll på mjölk, socker, majsstärkelse och äggulor och sjud upp under vispning till en kräm. Tillsätt vaniljsocker efteråt om du använder det. Låt kallna i vattenbad under lock. 3. Deg: Rör ut jästen i den kalla mjölken. Tillsätt socker, kardemumma, ägg, smör och vetemjölet, men spara 1 dl. Arbeta till en smidig deg. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Låt degen jäsa ca 1 timme. 4. Kavla ut hälften av degen till 30x40 cm och lägg den i en ugnslångpanna med bakplåtspapper. Bred på vaniljkrämen. 5. Kavla resten av degen till 30x40 cm. Bred på smöret och sedan rabarbersylten, rulla ihop från långsidan. Skär i ganska tunna skivor, ca 20 st, som du lägger i rader på degplattan med vaniljkräm. Jäs 45 minuter–1 timme. [caption id="attachment_4792" align="alignnone" width="1024"] Rabarberbullarna läggs på vaniljkrämen och får sedan jäsa.[/caption] 6. Sätt ugnen på 200°. Pensla med ägg och strö på pärlsocker. Grädda på nedersta falsen ca 25 minuter tills bullarna fått fin färg. Låt svalna och skär i fyr- eller trekanter. [caption id="attachment_4793" align="alignnone" width="1024"] Under rabarberbullarna döljer sig en riktigt god vaniljkräm. När de svalnat skärs de i kvadrater eller trekanter.[/caption]