[caption id="attachment_6241" align="alignnone" width="1024"] Potatissoppa med palsternacka toppad med citron- och gräslökskräm serveras med rågbröd med rödbetsröra. Foto: Ulrika Pousette[/caption] Soppa är bra mat så här i ruggig vintertid. Servera som huvudrätt eller som förrätt. Rätten är helt vegetarisk, soppan och bröden med rödbetsröran är till och med veganska. Potatissoppa med palsternacka 4–6 portioner 3–4 potatisar, 400 g 1–2 palsternackor, 200 g 1 gul lök 1 msk olivolja 1 dl torrt vitt vin eller 2 msk pressad citron 8 dl vatten 2 grönsaksbuljongtärningar 2 krm salt lite nymald vitpeppar Citron- och gräslökskräm 2 dl turkisk yoghurt finrivet ska av 1 citron 1/2 dl finskuren gräslök 1/2 finskuren dill 2 krm salt Gör så här 1. Skala och ansa potatis, palsternacka och lök. Skär potatis och palsternacka i tärningar. Hacka löken. 2. Fräs löken mjuk i oljan. Tillsätt potatis och palsternacka. Häll på vin, vatten och buljongtärningar. Koka upp och koka tills palsternacka och potatis är riktigt mjuk, ca 20 minuter. 3. Mixa soppan slät med mixerstav. Smaka av med salt och peppar och om det behövs mer syra. 4. Blanda turkisk yoghurt med citronskal, gräslök och dill. Smaka av med lite salt. [caption id="attachment_6243" align="alignnone" width="1024"] Rödbetsröra med kapris på danskt rågbröd passar bra till den lena soppan. Foto: Ulrika Pousette[/caption] Rödbetsröra med kapris ca 20 snittar 1 tetra borlottibönor eller kikärter 3 små inlagda rödbetor, ca 70 g 1 msk kapris 1 msk olivolja ca 2 msk rödbetsspad 1/2 tsk salt 1 krm nymald svartpeppar 6 skivor danskt rågbröd kapris till dekoration Gör så här 1. Spola bönorna med kallt vatten i ett durkslag. Låt dem rinna av. 2. Mixa dem tillsammans med rödbetor, kapris och olivolja. Smaka av med rödbetsspad, salt och peppar. Skär eventuellt brödet i bitar. Toppa med röran och garnera med kapris.