[caption id="attachment_3094" align="alignnone" width="700"] Potatis- och rödbetsraka med ansjoviskeso. Foto: Ulrika Pousette[/caption] Det är bråda dagar nu och mycket som ska hinnas med före jul både hemma och jobbet. Den här veckan har jag ätit två julbord i Malmö. Mycket trevligt att hinna umgås med kollegorna, men maten, service och logistiken var av blandad kvalitet på båda ställena så det är inga ställen jag vill rekommendera. I kväll får det bli något riktigt enkelt därhemma. Jag håller också på att försöka tömma kylen innan det är dags med julledighet. Då är det här en perfekt rätt. Det är råvaror som jag nästan alltid har hemma. Jag gör enkla rårakor, men i stället för enbart potatis har jag även i en stor rödbeta och har du inte det hemma kan du någon annan rotfrukt. Till serverar jag keso som jag smaksätter med ansjovis och lök. Det blir jättegott. Vill du ha det vegetariskt kan du bara utesluta ansjovisen. Trevlig torsdagskväll! Potatis- och rödbetsrakor 4 portioner ca 600 g potatis 1 stor rödbeta 1 stor lök 4 stora ägg 1 1/4 tsk salt 2 krm nymald svartpeppar smör och olivolja till stekning Gör så här 1. Skala och riv potatis, rödbeta och lök. Blanda med ägg, salt och peppar 2. Hetta upp fett i en stekpanna. Klicka ut smeten och platta ut till stora eller mindre rårakor och stek ca 3 minuter på varje sida. Servera med naturell eller smaksatt keso. Ansjoviskeso 1 burk ansjovisfiléer, 125 g 1 liten röd lök 250 g keso nymald svartpeppar skuren gräslök Gör så här Finhacka ansjovisfiléerna och löken. Blanda keso och smaksätt med peppar och skuren gräslök.