[caption id="attachment_2954" align="alignnone" width="700"] Mustig portvinsgryta med grönpeppar, svamp och små lökar. Foto Ulrika Pousette.[/caption] Bjud på en mustig köttgryta i helgen. Vad kan passa bättre i november än en god värmande gryta som puttrat länge i ugnen. Jag gör oftast grytorna i ugnen, det är så praktiskt de sköter sig själva och kokar inte över. Det här är en riktigt härlig gryta med god smak av vin, grönpeppar, smålökar och svamp. Det är en rejäl gryta som räcker till många och det bästa med grytor är att de nästan blir godare av stå till nästa dag. Grytan går mycket bra att frysa eller så sparar du den några dagar i kyl om du skulle få över. För den som vill går det givetvis bra att halvera receptet också. Vare sig du tänker fira fars dag eller inte så är det här en perfekt söndagsgryta. Portvinsgryta 10 portioner Att koka grytan i ugn är enkelt och smart, men givetvis kan du göra det på spisen i stället. 2 kg älg- eller nötkött av t ex ytterlår, högrev eller märgpipa smör till stekning 1 + 1 dl vatten 4 tsk salt 1 liten flaska rött vin, 37 cl 1 liten flaska rött portvin, 37 cl 1 msk kinesisk soja 11⁄2 msk torkad grönpeppar 500 g pärl- eller smålökar 400 g champinjoner eller annan svamp ca 4 msk majsstärkelse + vatten 1 dl vispgrädde Tillbehör pressad potatis eller bulgur haricots verts och vaxbönor Gör så här 1. Sätt ugnen på 125°. 2. Putsa och skär köttet i tärningar. Bryn det runt om i smör i omgångar. Flytta över till en grytan allt eftersom det är brynt. Skölj ur pannan med 1 msk vatten mellan varje omgång och häll över i grytan. 3. Strö över salt och häll på 1 dl vatten, rödvinet och portvinet. Koka upp och skumma. Tillsätt soja och grönpeppar. Låt grytan stå i nedre delen av ugnen 3–4 timmar tills köttet känns mört när du sticker i det. Rör om några gånger under tiden. 4. Doppa lökarna i kokande vatten och skala dem. Ansa champinjonerna och bryn dem i smör. Tillsätt lök och svamp när köttet är mört. Koka ytterligare 10–15 minuter. Kyl av. Det går mycket bra att frysa grytan. 5. Ta bort lite av fettet som stelnat på ytan. Koka upp grytan. Rör ut majsstärkelse i lite vatten och rör ner i den kokande grytan och låt den få ett uppkok tillsammans med grädden. Smaka av om det behövs mer salt och peppar. Servera med tillbehören.