[caption id="attachment_3555" align="alignnone" width="700"] Lättlagad kycklinggryta från Tanzania blev ett av SVTs populäraste recept 2018. Receptet hittar du längst ner.[/caption] I dag är det nästan precis 3 år sedan jag kom hem från mitt livs äventyrsresa. Jag åkte till Tanzania för att bestiga Kilimanjaro. Det blev en mycket lyckad resa på alla sätt och vis. Till och med fick jag med mig matinspiration av kockarna som lagade maten åt oss i tältet med mycket begränsade ytor. [caption id="attachment_3557" align="alignnone" width="700"] Med kockarna i koktältet på Kilimanjaro-expeditionen.[/caption] [caption id="attachment_3553" align="alignnone" width="700"] Chefskocken Emanuel Gasper i koktältet på expeditionen.[/caption] De satt på burkar och kylväskor och hackade och lagade. Jag tillbringade en del av den lediga tiden i koktältet. Det var så spännande att få sitta och prata med dem och få med sig recept. [caption id="attachment_3556" align="alignnone" width="700"] Riskokning i koktältet på Expeditionen.[/caption] Kycklinggryta på tio i topp listan Det är så roligt för receptet till den här kycklinggrytan hamnade på tio i topp-listan av de populäraste recepten på SVTs web. Så kul och den är verkligen god och lättlagad och lite spännande i smaken. Kycklinggryta från Tanzania 6 portioner 900 g kycklinglårfilé 2 msk japansk soja 1 tsk svartpeppar, nymald 2+1 msk färsk ingefära, riven 3 klyftor vitlök, rivna 2 tsk oregano 2 msk olja Sås 1 stor gul lök 1 msk olja 1 msk omatpuré 1 burk tomater, finkrossade (400 g) ¾ dl jordnötssmör (75 g) 3–4 dl vatten 1½ tsk salt 3 dl gröna ärter Tillbehör Ris Morots– och bönsallad Gör så här 1. Skär lårfiléerna i cirka 4 bitar vardera. Blanda soja, svartpeppar, 2 msk finriven ingefära, vitlök och oregano med kycklingbitarna. Låt stå minst 30 minuter eller längre. Rör om några gånger under tiden. 2. Tillaga såsen. Finhacka löken och fräs den mjuk i olja i en gryta. 3. Tillsätt tomatpurén och låt den fräsa med 1 minut. Tillsätt de krossade tomaterna, jordnötssmör, vatten och salt. 4. Låt sjuda på svag värme utan lock ca 20 minuter. Tillsätt mer vatten om den verkar för tjock. Tillsätt ärterna mot slutet. 5. Stek kycklingen i omgångar och flytta över dem allt eftersom i den kokta såsen. Låt koka ihop några minuter. 6. Smaka av om det behövs mer salt och peppar och cirka 1 msk finriven ingefära. [caption id="attachment_3558" align="alignnone" width="700"] I den gamla Go'kvällstudion för 3 år sedan med kycklinggrytan som blev ett av de tio populäraste recepten på SVT under 2018.[/caption] Här hittar du två andra goda recept som jag bjöds på under min vandring i Tanzania. Morots- och bönsalladen är jättegod att servera till grytan. Avokado- och tomatsalladen är god som förrätt eller lunchrätt med bröd till. Avokado- och tomatsallad Morots- och bönsallad med ingefära