[caption id="attachment_9676" align="alignnone" width="934"] Polkagristillverkning tillsammans med Edith Uhlin. Foto: Christina Uhlin[/caption] Gör dina egna polkagrisar Det är inte så svårt som du kanske tror att göra egna polkagrisar. Men det är några saker du ska tänka på. Viktigt är att du har gummihandskar och med bomullsvantar inuti. För smeten är väldigt varm i början. Sedan när det roliga kommer och det är dags att forma och klippa till polkagrisar är smeten inte alls så varm utan då kan till och med barnen vara med och dra och forma. Om du inte har tillgång till en marmor- eller stenskiva kan du använda ett bakplåtspapper i silikon. Det kan du flytta allteftersom, för man måste kyla den varma sockerlagen innan det är dags att börja dra den. Men det är bra att vara några stycken så att den inte hinner stelna för mycket. Skulle den ha hunnit göra det kan du värma massan någon sekund i mikrovågsugn. Läs igenom receptet noga innan du sätter igång. Vill du göra något snabbare och enklare så hittar du även recept på mina mintkyssar längst ner i inlägget. Polkagrisar Det är bäst om du har tillgång till marmorskiva. Men det går också på bakplåtspapper av flergångstyp. Termometer och degskrapa behövs. Använd gummihandskar, gärna med bomullsvantar inuti för det blir varmt. Barnen kan sedan vara med och forma och klippa. Då är det bra om man är flera stycken. Till ca 500 g behövs 3 dl vatten 6 dl strösocker 2 tsk ättiksprit ca 20 droppar pepparmyntsolja, gärna från Apoteket röd karamellfärg neutral olja, t ex rapsolja Gör så här 1.Blanda socker, vatten och ättiksprit i en tjockbottnad kastrull och sätt i en termometer. 2. Koka upp och rör försiktigt upp sockret från botten så att det smälter. Låt sedan sockerlagen koka kraftigt utan omrörning tills temperaturen är 140–150°. Vid 140° är massan mer lättarbetad än vid 150°, och man får segare karameller än vid den högre temperaturen som ger hårda polkagrisar. [caption id="attachment_9690" align="alignnone" width="934"] Låt smeten koka kraftigt utan omrörning tills temperaturen är 140–150°.[/caption] 3. Olja under tiden in marmorskivan eller bakplåtspapprena, en degskrapa och gummihandskar. 4. Häll upp sockerlagen på marmorskivan, men spara ca 1/2 dl av massan i kastrullen. [caption id="attachment_9689" align="alignnone" width="934"] Häll upp på oljad marmorskiva men spara 1/2 dl i kastrullen. Foto: Christina Uhlin[/caption] Tillsätt 5 droppar karamellfärg i den sparade lagen. Vicka på kastrullen så lagen blir jämnt färgad. [caption id="attachment_9684" align="alignnone" width="934"] Färga den sparade massan med röd karamellfärg. Foto: Christina Uhlin[/caption] 5. Droppa pepparmyntsoljan på den ofärgade massan. Vik upp kanterna mot mitten med hjälp av degskrapan. Flytta samtidigt runt massan på delar av skivan som ännu inte är varma. Bakplåtspapperet kan också flyttas runt på skivan. [caption id="attachment_9687" align="alignnone" width="683"] Droppa pepparmintsoljan direkt på den varma massan. Foto: Christina Uhlin[/caption] [caption id="attachment_9692" align="alignnone" width="780"] Vik upp kanterna mot mitten med hjälp av degskrapan och flytta samtidigt runt den så att den blir lite svalare och en klump som du kan ta upp och berabeta. Foto: Christina Uhlin[/caption] 6. När massan blivit en seg klump ska den börja bearbetas med händerna. Men den är het så använd inoljade gummihandskar. Lägg massan i ena handen och dra ut den med den andra. Se till att hela massan bearbetas. [caption id="attachment_9693" align="alignnone" width="934"] När massan är en klump som du kan ta upp är det dags att börja dra den med starka armar tills den blir vit. Foto: Christina Uhlin[/caption] [caption id="attachment_9694" align="alignnone" width="1024"] När massan är vit och silkesskimrande är det dags att börja forma den. Foto: Christina Uhlin[/caption] 7. När massan är vit och silkesskimrande är den färdigbearbetad. Forma till en tjock korv. Häll upp den röda massan och låt den svalna något. Dela den i tre delar och lägg den som ränder på den vita rullen. [caption id="attachment_9679" align="alignnone" width="934"] Den vita delen formad till en korv och den röda hälls ut för att svalna lite. Foto. Christina Uhlin[/caption] [caption id="attachment_9696" align="alignnone" width="934"] Lägg den röda massan som tre ränder på den vita massan. Dela rullen i 3-4 bitar. Nu kan barnen vara med och vrida och klippa till karameller, käppar m m. Foto: Christina Uhlin[/caption] 8. Dela rullen i 3–4 bitar. Dra ut smala stänger och vrid dem lite. Klipp till karameller eller forma till käppar, kringlor, ringar eller dyl. Skulle den hunnit stelna för mycket kan du sätta in biten någon sekund i mikrovågsugn. [caption id="attachment_9698" align="alignnone" width="934"] Edith nöjd och glad med sina nytillverkade polkagrisar. Foto: Christina Uhlin[/caption] [caption id="attachment_9701" align="alignnone" width="933"] Lyx med hemgjorda polkagrisar. Foto: Ulrika Pousette[/caption] Här hittar du mitt recept på mintkyssar som också är typiskt julgodis.