[caption id="attachment_3075" align="alignnone" width="700"] Pokè bowl med kyckling. Foto: Christina Uhlin[/caption] Har du testat poké bowl som blivit så trendigt? Hela tiden poppar det upp nya poké-restauranger. Men poké bowl är också en perfekt rätt att laga själv därhemma. Det är verkligen både mysmat med familjen och trevlig bjudmat.Om du inte testat gör det i helgen. Rätten har sitt ursprung på Hawaii och var ett sätt att ta tillvara fisk som blivit över. Basen är marinerat ris och sedan serveras det med marinerad fisk och grönsaker i en skål. Låt var och en plocka ihop sin favoritbowl eller servera i färdiga stora portionsskålar. Placera riset mitt på tallriken och sedan resten av ingredienserna och tillbehören vid sidan om i stora portionsskålar. Strö över lite sesamfrön och ringla gärna på lite av srirachamajonnäsen och servera resten vid sidan om. Skålarna ser väldigt trevliga ut med alla vackra färger. Här har jag gjort en poké bowl med kyckling, men marinaden och tillbehören passar lika bra till lax eller färsk tonfisk, som serveras rå. Jag har testat och det blir också väldigt gott, jag lovar. Men det är också en perfekt vegorätt, öka bara på mängden bönor eller gör tillägg med tofu i bitar som du kan marinera på samma sätt som kycklingen eller laxen. Stark chilisås Srirachasås är en stark chilisås som är uppkallad efter staden Si Racha i Thailand. Den är gjord av bland annat chilifrukter, vinäger och socker. Den finns i asiatiska butiker och välsorterade livsmedelsbutiker. Men du kan alltid ersätta den med annan stark chilisås, sambal oelek eller chiliflakes i majonnäsen. Smaka dig fram till den styrka du önskar. Förberett och klart Det bästa med den här rätten är att du kan förbereda i god tid. Men det är gott om riset inte är helt kallt. Gör du med kyckling får den gärna vara lite ljummen. Ta fram alltsammans i god tid så att det hinner bli rumstempererat, för det är inte kul om allt är kylskåpskallt. Önskar er alla en riktigt trevlig fredag och helg! Poké bowl Poké bowl är en rätt som har sitt ursprung på Hawaii. Ofta görs den med rå fisk, men här har jag gjort den med kyckling, men du kan likaväl ta lax eller färsk tonfisk, som då äts rå. Du kan variera med olika tillbehör alltefter tycke och smak. 6 portioner Tid: 1 timme + tid för marinering Ris 6 portioner ris, gärna svart eller sushiris 3 msk risvinäger 1 msk strösocker 1 tsk salt Marinerad kyckling 900 g kycklingbröstfiléer ¾ dl japansk soja 1 msk sesamolja 1 msk sesamfrön, ljusa 2 msk neutral rapsolja till stekning Picklad rödlök 2–3 röda lökar ½ dl ättiksprit, 12 % 1 dl strösocker 1½ dl vatten Ingefärspicklade morötter 3–4 morötter, ca 300 g 1 msk ättiksprit, 12 % 2 msk strösocker 3 msk vatten 1–2 tsk finriven färsk ingefära Chilimajonnäs 1½ dl majonnäs, gärna hemgjord ½–1 msk srirachasås (stark chilisås på flaska) eller chilipeppar och/eller chiliflakes Tillbehör 2–3 avokador 2 mogna mangor eller 1 paket fryst och tinad mango, 250 g 1 lime 1 granatäpple 250 g gröna sojabönor, tinade sesamfrön, ljusa och svarta ev srirachasås Gör så här 1. Picklad lök: Skiva löken mycket tunt, gärna med mandolin. Lägg den i en glasburk. Koka upp ättiksprit, socker och vatten. Häll den heta lagen över löken. Låt stå några timmar eller längre. 2. Ingefärspicklade morötter: Skala och grovriv morötterna. Blanda ättiksprit, socker, vatten och finriven ingefära. Rör till sockret löst sig. Häll lagen över morötterna och låt dem gärna stå ett par timmar eller längre. 3. Marinerad kyckling: Skär kycklingen i strimlor. Blanda soja, sesamolja och sesamfrön. Låt kycklingen marinera medan du förbereder resten. 4. Ris: Koka riset enligt anvisningen på förpackningen. Blanda risvinäger, socker och salt. Rör tills sockret löst sig. Häll blandningen över det kokta riset och rör om. 5. Chilimajonnäs: Smaksätt majonnäsen med srirachasås eller torkad och mald chilipeppar eller chiliflakes. Srirachasås kan också serveras som tillbehör för den som gillar hetta och vill ”hotta” upp rätten. 6. Tillbehör: Kärna ur, skala och tärna avokado och mango. Lägg dem i var sin skål och pressa över limesaft. Pilla loss kärnorna ur granatäpplet, gärna över en skål med kallt vatten. Förbered alla tillbehör i skålar. 7. Hetta upp olja i en stor stekpanna eller wok. Stek kycklingen under omrörning 8–10 minuter tills den är genomstekt. 8. Servering: Låt var och en plocka ihop sin favoritbowl eller servera i färdiga stora portionsskålar. Placera riset mitt på tallriken och sedan resten av ingredienserna och tillbehören vid sidan om i stora portionsskålar. Strö över lite sesamfrön och ringla gärna på lite av srirachamajonnäsen och servera resten vid sidan om.