Viktoriaplommon. Foto: Anne-Marie Andreasson.Nu är det tid för alla goda svenska plommon. Jag älskar plommon och äter de gärna naturella, men om du har gott om plommon så är det perfekt att göra marmelad. Den håller mycket länge. På helgerna brukar jag avsluta frukosten med rostat surdegsbröd med marmelad och extra lyxigt är det förstås med egen marmelad. Det brukar också vara uppskattat att ge bort hemgjord marmelad.Räkna plommonenRäkna plommonen innan du sätter igång att koka, då vet du precis hur många kärnor du ska fiska upp. Plommonen har inte mycket egen syra - därför är det gott med citron i marmeladen. Ingefäran ger det lilla extra, och du som inte gillar ingefära kan givetvis utesluta den. Marmeladen är mycket hållbar om den förvaras svalt. Lättgjord plommonmarmelad med citron och ingefära – en mycket god kombo. Foto: Ulf SvenssonPlommonmarmelad med citron och ingefära1 sats plommonmarmelad3/4 kg plommon1–2 msk vatten1 ekologisk citronca 1 msk riven ingefära, 15 g1/2 kg strösockerGör så här1. Räkna plommonen och lägg dem i en stor vid gryta tillsammansmed vatten.2. Dela citronen i fyra delar på längden och skiva den mycket tunt.Lägg skivorna i grytan tillsammans med ingefäran. Låt kokaca 30 minuter utan lock. Värmen får inte vara för hög så att detbränns. Plocka bort plommonkärnorna, räkna så att du får med alla.3. Tillsätt sockret lite i taget och låt koka ganska kraftigt ca 15 minuterutan lock. Skumma. Häll upp lite av massan på ett kallt fat.Dra med ett skedskaft genom massan - om det inte flyter ihop ärden färdig. Koka annars några minuter till. Häll upp på rena burkaroch sätt på lock. Förvara marmeladen svalt.