Utsikt från min arbetsplats idag. Idag skiner solen i Norrbotten som ni ser.Sportlovstider och utflyktsmatSportloven har varit full gång ett tag. Idag är det sista dagen för Stockholm och sedan Norrland som står på tur. Men även om du inte har barn i sportlovsålder, så kan du njuta av lite vinterpicknick eller vårpicknick får jag väl säga, eftersom vädret är så konstigt och inte som det brukar. Själv är jag i Norrbotten och här är det så lite snö känns mer som aprilväder, men idag skiner solen och det är ljuvligt fint. Jag ska ge mig ut i skidspåret i eftermiddag och i helgen hoppas jag på ännu mer skidåkning och kanske långfärdskridskor. Från Skåne får jag rapporter om gröna gräsmattor och vårblommor och även i Stockholm har bilder kommit upp i de sociala medierna på vårblommor som börjat titta upp och så är ljuset på väg tillbaka i hela landet och det är underbart. Piroger perfekt utflyktsmat eller mellanmålHär bjuder jag på härliga piroger. Baka en sats och stoppa i frysen, perfekt att ha på lut både som mat eller mellanmål hemma eller ta med på picknick. Köttfärspirogerna är riktigt matiga och de kan du även göra veganska om du vill bara att byta ut köttfärsen mot vegofärs och ta vatten eller havremjölk i degspadet i stället för vanlig mjölk. Köttfärspiroger, perfekta att ha på lut i frysen. Foto: Ulf SvenssonPiroger med 2 olika fyllningarVälj fyllning eller halvera den om du vill ha båda sorternas fyllning. En sats fyllning räcker till en hel sats piroger. Jag tycker det är enklast att göra pirogerna halvmåneformade, men om du har olika fyllning kan det vara smart att göra dem i olika form för att lättare kunna skilja dem åt. Pirogerna går mycket bra att frysa för att sedan värma i ugn, mikrovågsugn eller i folie över glöd.1 sats deg, 16 piroger25 g jäst5 dl mjölk1/2 dl olivolja2 tsk saltca 13 dl vetemjöl, 780 g, gärna Ölandsvetemjöl från Saltå KvarnKöttfärsfyllning till 1 sats deg500 g nötfärs1 msk olivolja1 gul lök, hackad1 vitlöksklyfta, pressad2 morötter, rivna3 msk tomatpuré1/2 dl vatten1 1/2 tsk salt1/2 tsk nymald svartpeppar1 1/2 tsk timjan1 1/2 oregano2 dl kokt risSkink-och ostfyllning till 1 sats deg200 g rökt skinka, hackad1 äggula200 g riven lagrad ost2 msk söt- och stark senap1 msk dijonsenapGör så här1. Finfördela jästen i en bunke. Häll på 1/2 dl av mjölken och rör ut jästen.2. Värm resten av mjölken till 37°, fingervarmt. Blanda med olivoljan och häll sedan vätskan över jästen. Rör tills det är väl blandat. Tillsätt mjölet och arbeta väl till en smidig deg. Tillsätt mer mjöl om degen är för kladdig. Låt jäsa under duk ca 45 minuter. Förbered under tiden fyllningarna.3. Köttfärsfyllning: Bryn färsen i olivolja och tillsätt sedan lök och vitlök och låt det fräsa med 10 minuter. Tillsätt morötter, tomatpuré, salt och kryddor. Låt det fräsa någon minut. Tillsätt vattnet och låt sjuda under lock ca 15 minuter. Tillsätt riset, smaka av och låt fyllningen svalna.4. Ost- och skinkfyllning: Blanda samman alla ingredienser.5. Ta upp den jästa degen på mjölat bord. Dela den i 16 delar och forma dem till runda bullar. Kavla ut till rundlar ca 15 cm i diameter. Du kan också dela degen i 4 delar och kavla till 4 längder 12x50 cm och skära ut fyrkanter.6. Lägg på fyllningen och vik ihop och tryck till med en gaffel. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa ca 30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 225°.7. Grädda pirogerna mitt i ugnen ca 10 minuter tills de fått fin färg. Ät de nygräddade eller låt kallna och stoppa i frysen.Här hittar du recept på piroger gjorda av smördeg.