[caption id="attachment_10345" align="alignnone" width="1019"] Köttfärspiroger, perfekta att ha på lut i frysen. Foto: Ulf Svensson[/caption] Sportlovstider och utflyktsmat Sportloven är i full gång, Västsverige och Skåne har redan klarat av sina sportlov. Nu är det Stockholm och sedan Norrland som står på tur. Men även om du inte har barn i sportlovsålder, så kan du njuta av lite vinterpicknick eller vårpicknick får vi väl säga om du bor i södra Sverige. I Norrbotten där jag var förra veckan är det full vinter med massor av snö, men solen har också börjat värma. Från Skåne får jag rapporter om gröna gräsmattor och vårblommor och även här i Stockholm är det vårkänning och så är ljuset på väg tillbaka, det är underbart. Jag märkte det så tydligt i morse när jag tog min morgonpromenad, det var ljust redan halv sju. Här bjuder jag på härliga piroger. Baka en sats och stoppa i frysen, perfekt att ha på lut både som mat eller mellanmål hemma eller ta med på picknick. Köttfärspirogerna är riktigt matiga och de kan du även göra veganska om du vill bara att byta ut köttfärsen mot vegofärs och ta vatten eller havremjölk i degspadet i stället för vanlig mjölk. Piroger med 2 olika fyllningar Välj fyllning eller halvera den om du vill ha båda sorternas fyllning. En sats fyllning räcker till en hel sats piroger. Jag tycker det är enklast att göra pirogerna halvmåneformade, men om du har olika fyllning kan det vara smart att göra dem i olika form för att lättare kunna skilja dem åt. Pirogerna går mycket bra att frysa för att sedan värma i ugn, mikrovågsugn eller i folie över glöd. 1 sats deg, 16 piroger 25 g jäst 5 dl mjölk 1/2 dl olivolja 2 tsk salt ca 13 dl vetemjöl, 780 g, gärna Ölandsvetemjöl från Saltå Kvarn Köttfärsfyllning till 1 sats 500 g nötfärs 1 msk olivolja 1 gul lök, hackad 1 vitlöksklyfta, pressad 2 morötter, rivna 3 msk tomatpuré 1/2 dl vatten 1 1/2 tsk salt 1/2 tsk nymald svartpeppar 1 1/2 tsk timjan 1 1/2 oregano 2 dl kokt ris Skink-och ostfyllning till 1 sats 200 g rökt skinka, hackad 1 äggula 200 g riven lagrad ost 2 msk söt- och stark senap 1 msk dijonsenap Gör så här 1. Finfördela jästen i en bunke. Häll på 1/2 dl av mjölken och rör ut jästen. 2. Värm resten av mjölken till 37°, fingervarmt. Blanda med olivoljan och häll sedan vätskan över jästen. Rör tills det är väl blandat. Tillsätt mjölet och arbeta väl till en smidig deg. Tillsätt mer mjöl om degen är för kladdig. Låt jäsa under duk ca 45 minuter. Förbered under tiden fyllningarna. 3. Köttfärsfyllning: Bryn färsen i olivolja och tillsätt sedan lök och vitlök och låt det fräsa med 10 minuter. Tillsätt morötter, tomatpuré, salt och kryddor. Låt det fräsa någon minut. Tillsätt vattnet och låt sjuda under lock ca 15 minuter. Tillsätt riset, smaka av och låt fyllningen svalna. 4. Ost- och skinkfyllning: Blanda samman alla ingredienser. 5. Ta upp den jästa degen på mjölat bord. Dela den i 16 delar och forma dem till runda bullar. Kavla ut till rundlar ca 15 cm i diameter. Du kan också dela degen i 4 delar och kavla till 4 längder 12x50 cm och skära ut fyrkanter. 6. Lägg på fyllningen och vik ihop och tryck till med en gaffel. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa ca 30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 225°. 7. Grädda pirogerna mitt i ugnen ca 10 minuter tills de fått fin färg. Ät de nygräddade eller låt kallna och stoppa i frysen. Här hittar du recept på piroger gjorda av smördeg.