[caption id="attachment_4206" align="alignnone" width="1960"] Pilgrimsmusslor med parmaskinka och tomatpasta. Foto: Christina Uhlin[/caption] Favorit med pilgrimsmusslor Längtar ni också efter fredagskvällen. Det gör jag, ska bli så skönt och mysigt. Jag längtar efter pilgrimsmusslor och kom att tänka på den här rätten som är en favorit sedan mycket länge. Det är en surf&turf-rätt och känns lite 90-tal, det brukar kallas surf&turf när råvaror från hav möter råvaror från land. I den här rätten har jag låtit lyxiga pilgrimsmusslor möta lyxig parmaskinka. Det blir hur gott som helst och dessutom är det en mycket lättlagad rätt. Pilgrimsmusslor i olika storlek Pilgrimsmusslor heter egentligen kammusslor och finns i många olika storlekar och varianter. De har en naturligt fin cylinderform. Köttet är vitt och saftigt med en mycket god lite söt smak. Det är sällan man hittar färska pilgrimsmusslor med romsäck. I Sverige säljs de oftast frysta utan rom. Fråga i fiskdisken om du inte hittar. Det är viktigt att inte översteka pilgrimsmusslorna.. Pilgrimsmusslor med parmaskinka och tomatpasta En riktig festrätt med stora läckra pilgrimsmusslor som lindas med parmaskinka och serveras med pasta med tomat och basilika. 6 portioner Tid: 30 minuter ca 800 g pilgrimsmusslor ca 150 g parmaskinka, tunt skivad olivolja Tomatpasta 3 vitlöksklyftor 1 dl olivolja 1 kruka basilika 400 g små tomater, t ex Romantica 1 tsk salt 500 g bred bandpasta, pappardelle ½ tsk nymald svartpeppar 1 påse rucola, 65 g Gör så här 1. Tina pilgrimsmusslorna i god tid. Låt dem rinna av väl. 2. Dela parmaskinkan på längden i 2–3 delar beroende på hur stora musslorna är. Linda parmaskinka runt varje mussla. Trä upp dem på dubbla spett. 3. Pasta: Finhacka vitlöken. Låt den fräsa mjuk i olivoljan. Spara några basilikablad till garnering. Hacka resten och blanda ner i oljan. Halvera tomaterna och blanda ner dem och 1 tsk salt. Hit kan förberedas. 4. Koka upp saltat vatten. Koka pastan enligt anvisningen på paketet. Häll av vattnet och blanda pastan med tomatoljan. Vrid över svartpeppar och smaka av om det behövs mer salt. 5. Pensla olja på spetten och grilla eller stek dem några minuter på var sida, tiden är beroende på hur tjocka musslorna är. De ska inte grillas för länge så att de blir torra. 6. Lägg upp tomatpastan och rucola på varma tallrikar eller serveringsfat. Toppa med spetten och servera. Berg Grüner Veltliner Organic 2017 från Österrike, nr 74234, 99 kr är ett vin som passar mycket bra till den här rätten. Vinet är friskt med drag av persikor och lime och en liten vitpepprig ton. [caption id="attachment_4211" align="alignnone" width="150"] Vitt vin från Österrike som passar bra till pilgrimsmusslorna.[/caption]