[caption id="attachment_10473" align="alignnone" width="1024"] Pestosill och currysill är lättlagade påsksillar. Skålarna har Monica Johansson på G-studion i Gustavsberg gjort. Foto: Ulrika Pousette[/caption] Favoriter till påsken sillbord Påsken närmar sig med stormsteg och jag gillar verkligen påsken. Påsken är så ljus och härlig och så gillar jag påskens goda mat. Sill, lax, ägg, lamm, kyckling, sparris och annat gott. Här ska ni få recept på två favoriter som jag tycker passar väldigt bra på påskens sillbord. De är otroligt lättgjorda för jag använder 5-minuterssill. Jag föredrar de hela filéerna, jag tycker att de är mycket finare än de som är skurna i bitar, de känns inte lika fasta och fina i köttet som de hela filéerna. Den ena sillen smaksätter jag med en dillpesto och den andra mer klassisk smak av curry som är en så god smak till ägg. Dillpestosill 4–6 portioner 1 ask 5-minuters sill hela filéer, 420 g 25 g pinjenötter 1 knippe dill, ca 40 g 1 liten bit parmesan, 25 g- 1 liten vitlöksklyfta finrivet skal av 1/2 ekologisk citron 1 dl olivolja 2 krm salt lite nymald svartpeppar Gör så här 1. Häll av lagen och låt filéerna rinna av väl. Skär dem i bitar. 2. Rosta pinjenötterna i torr medelvarm panna. Passa noga så att de inte bränns. 3. Ta bort de grova dillstjälkarna och lägg resten i matberedare tillsammans med parmesan, pressad vitlöksklyfta, finrivet citronskal och pinjenötterna. Kör tills det är finfördelat. tillsätt oljan och kör ihop alltsammans. Vänd ner sillbitarna. Smaka av med salt och peppar. Låt stå minst några timmar i kyl före servering. Currysill, enkel 4–6 portioner 1 ask 5-minuterssill hela filéer, 420 g 1 dl majonnäs, hemgjord eller Hellmann's 1 dl crème fraiche 1 msk curry 2 krm salt, lite nymald vitpeppar 1 litet äpple 1/2 dl hackad gräslök Gör så här 1. Häll av lagen och låt filéerna rinna av väl. Skär dem i bitar. 2. Blanda majonnäs, créme fraiche, curry, salt och peppar. Låt stå minst några timmar i kyl. 3. Tärna äpplet fint och tillsätt det. Garnera med gräslök.