Spröda goda skorpor med smak av pepparkaka och nötter. Foto: Ulrika PousettePepparkaksskorpor min egen favoritDu har väl inte tröttnat på pepparkakskryddor? Det har inte jag. Jag älskar doften och smaken av pepparkaka. I helgen har jag bakat pepparkakor och saffransbröd med vänner och barnbarn. Nu doftar det underbart härhemma, för det sprider ju underbara dofter speciellt när man bakar med pepparkakskryddor. En doft som sitter i länge i hela lägenheten. Då kom jag att tänka på mina pepparkaksskorpor som är en av mina egna favoriter. Det var mycket länge sedan jag skapade det här receptet. Skorporna blir helt underbara, så spröda och med ljuvliga smaker av nötter och pepparkakskryddor. Om du inte tål hasselnötter kan du baka dem med sötmandel. Det går säkert att utesluta mandel och nötter också, men just hasselnötter ger så fin smak till pepparkakskryddorna.Goda till glöggenPepparkaksskorporna passar perfekt att servera till kaffe, te eller glögg. De är trevliga som gå bort-present också i en fin burk. De är också hållbara så du kan baka redan nu och förvara i burk med tättslutande lock.Pepparkaksskorpor med nötterDe är också goda att göra med sötmandel. Enklast gör du dem i matberedare men det går också att göra degen helt för hand.Ca 40 skorpor100 g hasselnötter2 dl strösocker1 tsk bakpulver5 dl vetemjöl, 300 g2 msk pepparkakskrydda100 g smör2 äggGör så här1. Sätt ugnen på 175°. Rosta hasselnötterna i medelvarm torr stekpanna tills de får fin färg och skalet börjar lossna. Gnid av skalet i en handduk.2. Kör samman socker, bakpulver, vetemjöl och kryddorna. Tillsätt hasselnötterna och smöret i bitar. Kör ihop tills nötterna är grovhackade, tillsätt äggen och kör ihop till en deg.3. Forma tre längder lika långa som kortsidan på plåten. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper.4. Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 minuter. Ta ut längderna och sänk temperaturen till 100°. Skär genast längderna i sneda skivor. Lägg tillbaks dem glest på plåten och torka dem ca 1 timme eller längre tills de är torra. Använd gärna varmluftsugn. Låt dem gärna stå kvar i ugnen medan den svalnar eller över natten. Lägg ner skorporna i tättslutande burkar när skorporna är helt avsvalnade.Här hittar du recept på saffransskorpor.