[caption id="attachment_3068" align="alignnone" width="700"] Spröda goda skorpor med smak av pepparkaka och nötter. Foto: Ulrika Pousette[/caption] Pepparkaksskorpor min egen favorit Du har väl inte tröttnat på pepparkakskryddor? Det har inte jag. Jag älskar doften och smaken av pepparkaka. Häromdagen när jag kom hem doftade hela trappuppgången pepparkaka, det var säkert någon som hade bakat pepparkakor. Det sprider ju underbara dofter när man bakar med pepparkakskryddor. Då kom jag att tänka på mina pepparkaksskorpor som är en av mina egna favoriter. Det var mycket länge sedan jag skapade det här receptet. Skorporna blir helt underbara, så spröda och med ljuvliga smaker av nötter och pepparkakskryddor. Om du inte tål hasselnötter kan du baka dem med sötmandel. Det går säkert att utesluta mandel och nötter också, men just hasselnötter ger så fin smak till pepparkakskryddorna. Goda till glöggen Pepparkaksskorporna passar perfekt att servera till kaffe, te eller glögg. De är trevliga som gå bort-present också i en fin burk. De är också hållbara så du kan baka redan nu och förvara i burk med tättslutande lock. Pepparkaksskorpor med nötter De är också goda att göra med sötmandel. Enklast gör du dem i matberedare men det går också att göra degen helt för hand. Ca 40 skorpor 100 g hasselnötter 2 dl strösocker 1 tsk bakpulver 5 dl vetemjöl, 300 g 2 msk pepparkakskrydda 100 g smör 2 ägg Gör så här 1. Sätt ugnen på 175°. Rosta hasselnötterna i medelvarm torr stekpanna tills de får fin färg och skalet börjar lossna. Gnid av skalet i en handduk. 2. Kör samman socker, bakpulver, vetemjöl och kryddorna. Tillsätt hasselnötterna och smöret i bitar. Kör ihop, tillsätt äggen och kör ihop till en deg. 3. Forma tre längder lika långa som kortsidan på plåten. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper. 4. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter. Ta ut längderna och sänk temperaturen till 100°. Skär genast längderna i sneda skivor. Lägg tillbaks dem glest på plåten och torka dem ca 1 timme eller tills de är torra. Använd gärna varmluftsugn. Här hittar du recept på saffransskorpor.