[caption id="attachment_9518" align="alignnone" width="1024"] Pepparkaksgrottor med lingon, saffransrutor med mandell och pepparkakskladdkaka är all tre lättbakade.[/caption] Lättfixat adventsfika På söndag är det första advent om nu någon har missat det. I år ovanligt tidigt och 4e advent är redan den 19 december. Jag tycker det är mystigt med adventsfika och kanske dricka den första glöggen. Jag älskar doften av julkryddor som sprider sig i huset när man bakar med saffran, kardemumma, ingefära , kanel och kardemumma. Så i Go'kväll i SVT1 går kväll blev det lättbakat med mycket smak av jul till adventsfikat på söndag. Så enkla recept att du slänger ihop dem på en förmiddag. Pepparkakskladdkaka, saftiga rutor och kryddiga grottor En pepparkakskladdkaka som alla blev så förtjusta i och dessutom så enkel att baka. Den blir nästan som chokladtryffel, underbart god och kryddorna blir i fin harmoni med chokladsmaken. Det är en lyxigare variant av kladdkaka och det här är min favorit på kladdkaka. Inte lika sliskigt söt som vissa kladdkakor kan vara. Det kan inte heller bli enklare än att baka den här kladdkakan, du gör allt i kastrullen och häller sedan smeten i formen och gräddar ca en kvart. Men kakan måste kylas ordentligt innan du kan äta den. Jag serverar med lingongrädde men vanlig lättvispad grädde är väldigt gott också till kakan. Som bonus är Pepparkakskladdkakan helt glutenfri. Saffran och pepparkakskryddor sätter smak Pepparkaksgrottor med lingon också gott och juligt. Det blir 50 kakor av satsen, om du vill kan du halvera den. Saffran är också en underbar julkrydda i söta bakverk, här gör jag en saffranskaka med mandel i långpanna som jag skär i rutor. De blir oerhört saftiga och goda.Är du allergisk mot mandel kan du helt enkelt utesluta den. Gräddningstiden kan variera beroende på hur stor form du har. Större form kortare gräddningstid. Allt kan frysas Alla tre bakverken går mycket bra att frysa, så du baka redan nu och spara till jul. Önskar er alla en trevlig första advent när det är dags! [caption id="attachment_9520" align="alignnone" width="1024"] Pepparkaksgrottor med lingon är nästan som hallongrottor.[/caption] Pepparkaksgrottor med lingon Möra med en ljuvlig smak av pepparkakskryddor som passar så bra ihop med lingonsylten som ligger i grottan. 50 stycken 1½ dl strösocker 1½ tsk bakpulver 4½ dl vetemjöl, 270 g 2 msk majsstärkelse 2 msk pepparkakskrydda 250 g smör i bitar ½-1 dl lingonsylt Gör så här 1. Sätt ugnen på 200°. Ställ ut småbrödsformar i papper på plåtar. 2. Kör och blanda alla torra ingredienser i matberedare. Tillsätt smöret i bitar och kör ihop till en deg. Du kan också knåda samman allt med fingertopparna. 3. Dela degen i fem bitar. Rulla bitarna till längder och skär i 10 bitar. Rulla till kulor och lägg i formarna. 4. Gör en fördjupning mitt i kakan med fingertoppen och fyll med en klick lingonsylt. 5. Grädda mitt i ugnen 12–15 minuter. [caption id="attachment_9522" align="alignnone" width="1024"] Saffransrutor med mandel och apelsin.[/caption] Saffransrutor med apelsin Saftiga goda rutor med mycket smak av saffran som matchas med smaken av apelsin. Det blir supergott. Hackad mandel ger fint knaper i och på kakan. Mandeln kan uteslutas. ca 24 bitar 150 g smör, mjukt 2 dl strösocker 2 ägg finrivet skal av 1 ekologisk apelsin 1 kuvert saffran, 0,5 g ½ dl filmjölk eller yoghurt ½ dl hackad sötmandel 3 dl vetemjöl, 180 g 1 tsk bakpulver Garnering ½ dl hackad sötmandel florsocker Gör så här 1. Sätt ugnen på 175°. 2. Rör smör och socker pösigt med elvisp. Vispa ner äggen, ett i taget, samt det rivna apelsinskalet. 3. Finstöt saffranet med 1 tsk socker och blanda det med filmjölken. Rör ner blandningen samt ½ dl hackad mandel och mjölet blandat med bakpulvret i smeten. 4. Klä en liten långpanna, 20x30 cm, med bakplåtspapper. Du kan också vika till en låda av bakplåtspapper och ställa i en långpanna. 5. Bred ut smeten i formen och strö över mandeln. Grädda ca 30 minuter. Prova med sticka att den är torr. Ta ut och låt svalna. Pudra eventuellt på lite florsocker. [caption id="attachment_9524" align="alignnone" width="1024"] Pepparkakskladdkaka med lingongrädde.[/caption] Pepparkakskladdkaka med lingongrädde Oerhört enkel att baka du rör bara ihop allt i en kastrull, hälli formen och gräddar. Det sparar disk också. 10–12 bitar 100 g smör 1 mörk chokladkaka, 185 g 1 msk pepparkakskrydda, färdigmald 2 dl strösocker 4 ägg Tillbehör ev lingon lättvispad grädde Gör så här 1.Sätt ugnen på 200°. Kläm fast ett bakplåtspapper i en form med löstagbar kant, 20–23 cm i diameter. 2. Smält smöret i en 2-literskastrull. Ta från värmen och tillsätt chokladen i bitar. Rör tills den har smält. 3- Tillsätt sockret och vispa ner äggen ett i taget. Rör till en jämn smet. 3- Häll smeten i formen och grädda på nedersta falsen ca 12–15 minuter tills den stannat. I mindre form kan det lite längre tid. Ta ut och låt svalna, förvara sedan i kylskåp. Pudra eventuellt på lite florsocker. Här har jag gjort en egen mall med stjärnor i olika storlek. Servera med lättvispad grädde eventuellt med lite lingon i. Om du vill kan du mosa lingonen med lite socker, men var försiktig så att det inte blir för mycket socker, eftersom kakan är söt. Här hittar du recept på en saffranscheesecake med knaprigt smul som gjorde succé förra året. [caption id="attachment_9526" align="alignnone" width="1024"] Strax före bandning poserar jag, Pia Herrera, Andra Fahrad och Titti Schultz iGo'kväll-studion den 24 november.[/caption] Titti tipsar om läsvärda julklappsböcker, Andra Fahrad berättar om sin nya bok och hur hon blev en börshaj och som 21-åring hade tjänat sin första miljon, Pia programleder. Här kan du titta på hela Go'kväll-programmet om du missade det.