[caption id="attachment_5972" align="alignnone" width="1024"] Pepparkaksgrottor med lingon, Foto: Ulrika Pousette[/caption] Det här är riktiga favoritkakor, nästan som hallongrottor men med härlig smak av pepparkakskryddor som bryter så fint med den syrliga lingonsylten. Jag bakar dem i små formar, det blir godast tycker jag. Givetvis kan du baka i lite större formar, men då måste du förlänga gräddningstiden. De små formarna brukar kallas småbrödsformar. Ni som följer mig vet ju att jag gillar det enkla och de här är enkla att baka och försvinnande goda. Du kan frysa dem eller förvara dem i lufttäta burkar i skafferiet. Gör gärna degen i matberedare. Det går mycket snabbt och lätt. Men det går även snabbt att nypa ihop degen för hand. Pepparkaksgrottor med lingon Cirka 45 små grottor 1 1/2 dl strösocker 1 1/2 tsk bakpulver 4 1/2 dl vetemjöl, 270 g 2 msk majsstärkelse 2 msk pepparkakskrydda 250 g smör i bitar 1/2– 1 dl lingonsylt Gör så här 1. Sätt ugnen på 200°. 2. Ställ ut cirka 45 småbrödsformar i papper på en plåt. 3. Lägg alla torra ingredienser i matberedare. Kör och blanda, Tillsätt smöret i bitar och kör ihop till en deg. Du kan också arbeta ihop alltsammand med fingrarna. 4. Dela degen i 3 delar och rulla till längder. Skär i ca 45 bitar och rulla bitarna till kulor. 5. Gör en fördjupning med fingertoppen mitt i kakan och fyll med en klick lingonsylt. 6. Grädda mitt i ugnen ca 12 minuter. Låt svalna.