[caption id="attachment_2539" align="alignnone" width="700"] Riktigt spröda och goda pepparkaksgrottor med en klick lingonsylt som blir fin kontrast till kryddorna.[/caption] I dag har jag handlat några julklappar och strosat på stan i Helsingborg. Jag ville hitta små bakformar och till slut hittade jag dem i köksbutiken. Hela eftermiddagen har jag sedan ägnat på bakning. Har inte hunnit baka så mycket tidigare. Men i dag doftar hela huset av julkryddor. Här ska du få recept på en favoritkaka och det var till dem jag letade fina små formar. Man kan göra dem i större formar, men jag tycker det blir godare att baka i små formar. De brukar kallas småbrödsformar. Som ni vet gillar jag ju när det är enkelt och de här är enkla att baka och försvinnande goda. Du kan frysa dem eller förvara dem i lufttäta burkar i skafferiet. Gör gärna degen i matberedarre. Det går snabbt och lätt. I morgon får ni ett nytt julbaksrecept. Pepparkaksgrottor med lingon– recept Cirka 45 stycken 1 1/2 dl strösocker 1 1/2 tsk bakpulver 4 1/2 dl vetemjöl, 270 g 2 msk majsstärkelse 2 msk pepparkakskrydda 250 g smör i bitar 1/2– 1 dl lingonsylt Gör så här 1. Sätt ugnen på 200°. 2. Ställ ut cirka 45 småbrödsformar i papper på en plåt. 3. Lägg alla torra ingredienser i matberedare. Kör och blanda, Tillsätt smöret i bitar och kör ihop till en deg. Du kan också arbeta ihop alltsammand med fingrarna. 4. Dela degen i 3 delar och rulla till längder. Skär i ca 45 bitar och rulla bitarna till kulor. 5. Gör en fördjupning med fingret mitt i kulan. [caption id="attachment_2536" align="alignnone" width="700"] Rulla degbitarna till kulor och lägg dem i pappersformar och gör en fördjupning med fingret.[/caption] 6. Fyll groparna med en liten klick lingonsylt. [caption id="attachment_2537" align="alignnone" width="700"] Fyll fördjupningen med en liten klick sylt.[/caption] 7. Grädda mitt i ugnen cirka 14 minuter. [caption id="attachment_2538" align="alignnone" width="700"] Pepparkaksgrottorna blir riktigt spröda och goda.[/caption] Låt svalna, ät och njut!