[caption id="attachment_4850" align="alignnone" width="1024"] Pastasallad – god och lättgjord som passar till det mesta. Foto: Ulrika Pousette[/caption] Var tog sommaren vägen? Men den kommer snart tillbaks, tror jag i alla fall. Solen skiner i alla fall i Malmö idag. God, lättlagad och praktisk sommarmat Just pastasallad är bra sommarmat. Den här enkla salladen med broccoli, tomater och basilika passar till det mesta. Den är perfekt tillbehör till en grillad köttbit eller korv eller som en matig bas till en sallad med ost, skinka, salami eller bönor av något slag. Du kan välja mellan olika sorters ostar det passar både med fetaost eller smakrik svensk hårdost i kuber. Salladen är lätt att ta med till stranden eller på utflykten och kan förberedas i god tid. Till den här har jag använt strozzapreti-pasta som jag tycker är perfekt i en pastasallad. Ha en bra onsdag, i morgon blir det en somrig helgmeny. Pastasallad med broccoli, tomat och basilika 6 portioner 500 g pasta, gärna strozzapreti 500 g broccoli 1/4 dl vitvinsvinäger 1 dl olivolja 1 1/2 tsk salt 1/2 tsk nymald svartpeppar 1 dl hackad basilika 1 pressad vitlöksklyfta 250 g cocktailtomater Gör så här 1. Koka upp rikligt med saltat vatten till pasten och lite saltat vatten till broccolin. 2. Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Dela broccolin i små bitar och koka dem 1–2 minuter. 3. Blanda vinäger, olivolja, salt, peppar och vitlök. 4. Slå av pastavattnet och häll vinägretten över pastan. Blanda om och tillsätt tomaterna och broccolibuketterna. Servera den varm, ljummen eller kall som tillbehör eller blanda ner bitar av skinka, korv, ost eller bönor och servera den som en matig sallad.