[caption id="attachment_1988" align="alignnone" width="700"] Inlagda rödbetor kryddade med senapsfrön, vitpeppar, pepparrot och kryddnejlika.[/caption] Idag var jag på Mikaelimarknad på Fredriksdal i Helsingborg och fick tag på rikitgt fina avlånga rödbetor. De är perfekta när man ska göra inlagda rödbetor. Jag la in mina hela för de var späda och fina, i annat fall brukar jag skiva dem och då är det extra lätt när de är avlånga. Så passa på nu när det är lätt att få tag på färska fina rödbetor på skördemarknader och i butikerna. Jag känner mig rik när jag har mina egna inlagda grönsaker och de håller i många månader. Här kommer mitt recept på inlagda rödbetor. De håller i många månader om de förvaras svalt. Inlagda rödbetor 2 kg rödbetor Lag 3 dl ättiksprit, 12% 1 liter vatten 3 dl strösocker 1 tsk gula senapsfrön 10 kryddnejlikor 10 vitpepparkorn 1 bit färsk pepparrot Gör så här 1. Skär bort eventuell blast på rödbetorna men lämna ett par cm och låt rottråden sitta kvar.. Tvätta rödbetorna väl. 2. Koka dem sedan i en stor gryta i ca 30 minuter tills de är mjuka, är de stora kan det ta längre tid, ca 50 minuter. Prova med sticka att de är kokta. Diska under tiden burken mycket väl och lägg in den i ugnen vid 100°. Koka upp alla ingredienserna till lagen utom pepparroten. 3. Spola av de kokta rödbetorna i kallt vatten och gnid av skalet. Lägg rödbetorna i burken och häll den varma lagen över. Skala och skär pepparroten i bitar och lägg även ner dem i lagen. Det är viktigt att lagen täcker rödbetorna. Låt svalna och förvara sedan burken svalt. Låt stå minst 1 vecka innan du testar dem. [caption id="attachment_1989" align="alignnone" width="700"] Mikaeli marknad på Fredriksdal.[/caption]