Påskbuffé med sill, lax, kyckling och gröna rätter. Foto: Carin Pålsson Påskbuffé Örtsill med dill och basilika*Currysill med äpple*Löjromsägg med ärtskott*Inlagd lax*Minipajer med spenat och rökt lax*Vårgrön ärtsoppa med pepparrotskräm*Vinkokt kyckling med citron och rosmarin*Sallad med papaya och bönor*Glasstårta med punsch Det här är en påskbuffé som räcker till 8 personer. Många av rätterna kan ju också serveras separat och då räcker de till cirka hälften. Alla rätter kan förberedas i god tid och är ganska hållbara om de inte står framme länge i rumstemperatur.Sill och lax hör påsken tillTill den här buffén har jag gjort en inlagd lax. Det är jättegott och enkelt att göra. Den inlagda laxen är god att servera med en klick gräddfil eller crème fraiche och ägghalvor. Sedan serverar jag även kallrökt lax till minipajer med spenat. Det blir också två sorters fräscha sillar som jag själv är mycket förtjust i. Det blir currysill och en örtsill med basilika, dill och gräslök. Naturligtvis blir det ägghalvor också. Lite extra lyxiga ägghalvor med löjrom eller annan rom är också gott att bjuda på en påskbuffé.Kyckling i stället för lammstekI stället för den traditionella lammsteken till påskbordet har jag här gjort en marinerad kyckling. Det känns väldigt fräscht och gott. Kycklingen kokar jag i en lag med vitt vin. Den goda buljongen blir en bas till en superenkel och god soppa. Soppan blir vackert grön i färgen. I stället för på en buffé är den perfekt att servera som en enkel lunchsoppa med bröd.Glasstårta med punschig smakTill dessert blir det en lättgjord glasstårta med punsch med en botten av mandelmassa som blir lite segmjuk. Tårtan är mycket enkel att göra och du kan göra den klar långt i förväg.Önskar er alla en trevlig påskvecka!Örtsill med dill och basilika Basilika, dill och gräslök är örter som passar bra till sill och det ger en sill med vårkänsla.8 portioner på bufféTid: 20 minuter + några timmar i kyl1½ ask 5-minuterssill hela filéer à 420 g½ kruka basilika½ knippe dill1 dl majonnäs1 dl crème fraiche1 dl fint skuren gräslök1–2 krm saltlite nymald svartpepparGör så här1. Häll bort lagen och skär sillfiléerna i bitar.2. Finhacka basilikan och dillbladen och blanda med majonnäsen. Rör sedan ner crème fraiche. Tillsätt det mesta av gräslöken men spara lite till garnering. Blanda ner sillbitarna. Smaka av med lite salt och peppar.3. Låt stå några timmar före servering eller till nästa dag. Hit kan förberedas. Garnera med den sparade gräslöken. Currysill, örtsill, inlagd lax och löjromsägg är gott på påskbuffén. Foto: Carin Pålsson Currysill med äppleEn av mina egna favoritsillar till påsk. Det är viktigt att låta curryn fräsa med löken en kort stund.8 portioner på bufféTid: 20 minuter + några timmar i kyl1½ ask 5-minuterssill hela filéer à 420 g1 liten gul lök1 msk olja1 msk curry1 dl majonnäs1 dl crème fraiche1–2 krm salt1 litet grönt äppleGör så här1. Finhacka löken. Fräs den mjuk i olja, tillsätt curryn mot slutet och låt den fräsa med en kort stund. Låt kallna. Blanda ner majonnäs och crème fraiche. Smaka av med lite salt.2. Skär sillfiléerna i bitar och blanda ner i såsen. Låt stå några timmar eller över natten. Hit kan förberedas.3. Finhacka äpplet och blanda ner hälften och garnera med resten eller garnera med skal av äpplet. Ägghalvor toppade med löjrom och finhackad lök ligger på en bädd av ärtskott. Foto: Carin Pålsson Löjromsägg Löjrom och ägg är både supergott och vackert. Servera gärna med en klick tjock yoghurt eller crème fraiche.8 ägghalvorTid: 10 minuter4 mjukkokta äggärtskott100 g Kalixlöjrom2 msk finhackad rödlökTillbehörrysk, turkisk yoghurt eller crème fraicheGör så här1. Lägg ner äggen i kokande vatten och koka 8 minuter. Kyl dem i kallt vatten och skala dem.2. Halvera äggen. Lägg upp ärtskott på ett fat och sedan ägghalvorna. Toppa med löjrom och lite finhackad rödlök. Inlagd laxEtt recept som blivit ett stående inslag på mitt eget påskbord. Laxen är god att servera till en klick gräddfil eller crème fraiche och ägghalvor.8 portioner på bufféTid: 1 timme + 1 dygn i kyl500 g skinn- och benfri lax½ dl salt1 rödlök i skivorLag3 dl vatten¾ dl ättiksprit1½ dl strösocker½ tsk hel vitpeppar½ tsk hel kryddpeppar½ tsk hela senapsfrön1 lagerbladGör så här1. Skär laxen i kuber, ca 2x2 cm. Lägg dem i en plastpåse och blanda med saltet. Låt ligga 1 timme och blanda om några gånger så att allt blandas väl.2. Koka under tiden upp lagen och låt den kallna.3. Lägg laxkuberna i en sil och skölj av dem hastigt i kallt rinnande vatten.4. Varva lax och lökskivor i en glasburk och häll på lagen. Låt stå minst 1 dygn. Minipajer med spenat passar bra till rökt lax. Foto: Carin Pålsson Minipajer med spenat och pepparrotskrämJag föredrar vårrulledeg framför filodeg. Den är lätt att jobba med och går inte sönder lika lätt som filodeg. Det är lättast att hitta vårrulledeg i asiatiska matbutiker. Men det går att göra med filoark i dubbla lager eller utkavlad smördeg.12 små eller 8 något störreTid: 30 minuter12 ark vårrulledeg, 10x10 cm450 g bladspenat1 gul lök2 msk olivolja3 ägg150 g riven västerbottensost2 krm saltlite nymald svartpeppar2 msk smörTillbehör300 g skivad kallrökt lax2 dl crème fraiche smaksatt med ca 1 msk riven pepparortGör så här1. Tina vårrulledegen i förpackningen och tina även spenaten.2. Sätt ugnen på 200°.3. Finhacka löken och fräs den mjuk i olivolja. Krama ur spenaten och låt den fräsa med tills all vätska kokat bort. Låt svalna något och blanda sedan ner äggen och osten och smaka av med salt och peppar.4. Smält smöret och pensla små formar typ mazarinformar, ca 4 cm i diameter, eller muffinsplåt eller kokottformar. Lossa degarken och pensla den ena sidan och lägg ner arken i formarna med den penslade sidan upp. Fyll på med spenatfyllningen. Ställ formarna på plåt och grädda 12–15 minuter tills degen fått fin färg och fyllningen stannat. Hit kan förberedas. Värm dem 5–10 minuter i ugnen vid 200° om de hunnit kallna.Tips!Se till att de överblivna degarken inte torkar. De kan frysas igen om de packas väl i plast så att de inte torkar. Vårgrön ärtsoppa med en klick pepparrotskräm. Foto: Carin Pålsson Vårgrön ärtsoppaSå enkelt och så gott. Tack vare den goda buljongen från kycklingen behöver du inga andra smaksättare. Soppan kan serveras kall eller varm. Om du inte gör kycklingen kan du göra en buljong av vin och kycklingfond eller buljongtärning.8 små glasTid: 10 minuterbuljongen från kycklingkoket se receptet nedan500 g gröna ärter, halvtinadesaltnymald svartpepparTillbehörpepparrotskräm eller rysk eller turkisk yoghurtknäckesticksGör så här1. Sila kycklingbuljongen.2. Häll ner ärterna i buljongen och mixa till en slät soppa. Smaka av om det behövs salt och peppar. Hit kan förberedas. Servera soppan kall eller värm den inför serveringen. Servera med en klick pepparrotskräm eller rysk yoghurt och knäckesticks.PepparrotskrämPepparrotskrämen är god både till den rökta laxen och till soppan. Ställ även fram det som blev över av den naturella ryska yoghurten på bordet.8 portioner på bufféTid: 5 minuter2 dl crème fraicheca 1 msk finriven pepparrotGör så här1. Vispa crème fraichen med elvisp tills den blir fast och fluffig.2. Skala och finriv pepparroten och tillsätt den. Vinkokt kyckling med citron och rosmarin serveras med sallad med papaya och bönor. Foto: Carin PålssonVinkokt kyckling med citron och rosmarin Kycklingen kan serveras ljummen eller helt kall vid servering. Välj en riktigt god olivolja av hög kvalitet.8 portioner på bufféTid: 25 minuter + tid att kallna1 kg majskycklingbröst, ca 4 st5 dl vatten3 dl torrt vitt vin1 msk salt15 svartpepparkorn1 kvist färsk rosmarin2 vitlöksklyftor, skivadecitronolja2 citroner, ekologiska1½ dl olivolja2 kvistar rosmarinev flingsaltGör så här1. Koka upp vatten, vin, salt, svartpeppar, rosmarin och vitlök.2. Stick in en termometer i det tjockaste bröstet. Lägg ner kycklingbrösten i den kokande buljongen. Sjud under lock cirka 15 minuter tills innertemperaturen är 68°. Kyl grytan i vattenbad. Ta bort skinnet från kycklingbrösten och lägg sedan ner dem i lagen igen och förvara i kyl.3. Ta upp och skiva kycklingbrösten Obs! Spara buljongen till soppan. Lägg dem på ett serveringsfat.4. Örtolja: Tvätta citronerna väl och strimla det yttersta gula skalet, blanda ner i olivoljan. Ta loss några bladrosetter av rosmarinen och spara till garnering. Tillsätt de andra bladen i oljan. Häll oljan över kycklingen. Hit kan förberedas. Garnera med rosmarin och strö eventuellt över lite fling-salt vid serveringen. Sallad med papaya och bönorPapaya ger både fin färg och smak till salladen som är god som tillbehör till kycklingen.8 portioner på bufféTid: 10 minuter1 papaya250 g gröna sojabönor, halvtinade1 påse blandad sallad, 150 gDressing1 msk pressad citron2 msk olivolja2 krm saltlite nymald svartpepparGör så här1. Skala och kärna ur papayan. Tärna den och blanda med sojabönorna.2. Blanda dressingen och häll den över papayan och bönorna. Hit kan förbedas. Blanda ner salladen strax före serveringen. En läcker tårta som kan stå helt färdig i frysen. Foto: Carin Pålsson Glasstårta med punsch Det är bekvämt att ha desserten i frysen och sedan bara göra en enkel garnering av hackade Non Stop eller andra godisar, t ex chokladägg. Ta den större mängden punsch om du vill ha riktigt kraftig punschsmak, i annat fall räcker det bra med ¾ dl.1 tårta, ca 10 bitarTid: 30 minuter + 3 timmar i frysBotten300 g mandelmassa3 äggvitor3 msk kakaoFyllning3 äggulor1 dl strösocker¾–1 dl punsch3 dl vispgräddeGarneringca 1 dl Non Stop chokladdragéer eller andra godisarGör så här1. Sätt ugnen på 200°. Finfördela mandelmassan i matberedare eller riv den grovt. Blanda med äggvita och kakao.2. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter. Fördela smeten i formen och grädda cirka 25 minuter i nedre delen av ugnen. Låt sedan bottnen kallna.3. Vispa gulor och socker pösigt. Tillsätt punschen. Vispa grädden och blanda ner den i äggvispet. Häll smeten över bottnen. Täck och ställ i frys minst 3 timmar. Hit kan förberedas. Hacka dragéerna grovt och häll dem över före serveringen.