[caption id="attachment_3434" align="alignnone" width="700"] Pappardelle med pesto, parmaskinka och semitorkade tomater. Foto: Ulrika Pousette[/caption] Förra veckan var intensiv men rolig när jag fick besöka Italien igen. Den här veckan lika intensiv kom hem i söndagskväll och på måndag tåg ner till Malmö. I slutet av veckan blir det Umeå och tv-sändning. Lättlagat italienskt Jag fortsätter det italienska temat den här veckan. Jag älskar den italienska maten och enkelheten. Med bra råvaror kommer man långt. Det här är rätt som jag ofta återvänder till när jag vill ha något lättlagat och gott. Den är så lätt att göra men känns ändå lite festligt med lite lyxiga råvaror som äkta parmaskinka, pinjenötter, parmesan, färsk basilika och goda oliver och fin olivolja. Passar lika bra till fredagsmys med familjen som till enkel bjudmiddag. Du lagar rätten på knappt en halvtimme till 6 portioner. Pappardelle är favorit Den här rätten är godast att göra med pappardelle, tycker jag. Pappardelle är den bredaste bandpastan. Testa själva det blir så gott! Det blir extra härligt med semitorkade tomater, du kan hitta dem i vissa butiker, men det är ganska lätt att göra dem själv. Men det tar lite tid. Längst ner i inlägget hittar du receptet på semitorkade tomater. De blir extra söta och goda. Köp i annat fall goda söta, små tomater t ex Romantica, Piccolino eller San Marzano-tomater. Hemgjord pesto smakar bäst Pesto kan man köpa färdig, men jag tycker inte att det finns någon som är lika god som när man gör själv med färsk basilika och det är ganska enkelt att göra med mixerstav eller i en liten mixer eller matberedare. Du kan i ställt för basilika även göra pesto med rucola. Längst ner hittar du länk till recpet på rucolapesto. Önskar er alla en fin fortsättning på veckan! Pappardelle med pesto, parmaskinka och parmesan 6 portioner Tid: 25 minuter 500 g pappardelle eller fettucine 300–400 g parmaskinka, i tunna skivor 1 liten burk svarta oliver, t ex taggascia 250 g semitorkade tomater eller 400 g färska halverade cocktailtomater 100 g parmigiano reggiono, hyvlad Basilikapesto 50 g pinjenötter 1 kruka basilika 1 vitlöksklyfta, pressad 1 dl olivolja 1 dl finriven parmigiano reggiano 1 tsk salt nymald svartpeppar Gör så här 1. Sätt på pastavatten. 2. Basilikaolja: Rosta pinjenötterna i en torr medelvarm panna. OBS! passa noga så att de inte bränns. Ta undan ett par matskedar av pinjenötterna och några basilikablad till garnering. Finfördela sedan resten av pinjenötterna, vitlök och resten av basilikabladen med olivolja i en hög bunke med mixerstav. Tillsätt parmesanosten. Salta och peppra. 3. Koka pastan i saltat vatten enligt förpackningen. Häll av vattnet och blanda pastan med peston, gärna i kastrullen. 4. Häll upp pastan på ett stort uppvärmt fat. Lägg på parmaskinka, oliver och tomater och hyvla över rikligt med parmesan. Strö på resten av pinjenötterna och basilikabladen och servera. Semitorkade tomater Sätt ugnen på 125°, gärna varmluft om du har. Lägg 400 g halverade cocktailtomater på ett ugnsplåt med bakplåtspapper. Ringla över lite olivolja och låt tomaterna halvtorka i 1–1 1/2 timme. Här hittar du recept på rucolapesto.