[caption id="attachment_6202" align="alignnone" width="1024"] Pannacotta bästa desserten som du kan förbereda i god tid. Foto: Ulrika Pousette[/caption] Jag älskar pannacotta och tycker det är en perfekt bjuddessert. Kanske kan vara något om du inte bestämt nyårsdessert. Pannacotta betyder kokt grädde på italienska och är en läcker och festlig dessert som görs helt klar dagen före. Jag serverar den här i glas på fot med lyxig apelsinsallad med hjortron, men det passar även att servera med andra bär t ex hallon eller björnbär. Pannacotta med apelsinsallad 6 portioner Tid: 30 minuter + 4 timmar i kyl 2 gelatinblad 1 vaniljstång 5 dl vispgrädde ½ dl strösocker Apelsinsallad med hjortron 3 apelsiner ca 200 g hjortron 2–3 msk strösocker Gör så här 1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5–10 minuter. 2. Halvera vaniljstången på längden och skrapa ur ena halvan i en liten kastrull och den andra halvan i en skål där du ska blanda salladen. Lägg ner båda halvorna av vaniljstången i kastrullen och tillsätt grädde och socker. Värm blandningen tills sockret löser sig och blandningen precis sjuder men inte kokar. Krama ur gelatinbladen väl och tillsätt dem, rör tills de löst sig. Låt blandningen svalna, rör då och då. 3. Sila blandningen och fördela smeten i glas. Låt stelna övertäckta i kyl minst 4 timmar. 4. Apelsinsallad: Skär bort skalet och det vita från apelsinerna. Skär ut hinnfria klyftor. Blanda dem försiktigt med hjortronen och vaniljfröna. Smaka av med socker. 5. Servering: Fördela salladen på den stelnade pannacottan.