[caption id="attachment_2909" align="alignnone" width="480"] Panforte di Siena, nötkaka från Sienna i Toscana.[/caption] I somras tillbringade jag en vecka med familjen i Toscana. Vi bodde 2 mil utanför Florens och njöt självklart av god mat varje dag. Överallt kan man köpa den typiska nötkakan som heter Panforte och även brukar kallas Siennakaka. I Italien köper man den oftast färdig men det är inte alls svårt att göra den själv. Den blir så god och är oerhört hållbar, om den inte blir uppäten förstås. En perfekt kaka att baka till jul också för den innehåller även kryddor som kan kännas lite juliga t ex kanel och ingefära. Ja, testa själva om ni gillar och tål nötter. Den är helt gluten- och laktosfri dessutom. För alla nötallergiker har jag inga utbytesalternativ utan ni får helt enkelt välja en annan kaka. Här kommer receptet. Om du vill se hela programmet i SVT från 24 oktober där jag lagade mer från Toscana kan du titta här. [caption id="attachment_2916" align="alignnone" width="700"] Provsmakning av matminnen från Toscana i Go'kväll-studion. Foto: Moa Frygell, SVT.[/caption] Panforte di Siena, nötkaka från Toscana 100 g sötmandel 100 g hasselnötter 100 g valnötter 150 g torkade fikon 1 ask syltade apelsinskal,100 g 1 ask suckat, 100 g 2 krm mald kanel 1 krm riven muskotnöt 1 krm mald koriander 1 krm mald ingefära 1 msk majsstärkelse 2 ½ dl florsocker ¾ dl honung Garnering ½ msk florsocker + lite kanel Gör så här 1. Sätt ugnen på 150°. Kläm fast ett bakplåtspapper i en form med löstagbar kant 24 cm i diameter. Olja kanterna och papperet väl. 2. Rosta mandel och nötter i grupper på en plåt med bakplåtspapper mitt i ugnen ca 20 minuter. 3. Gnid av skalet på hasselnötterna i en handduk. Skär bort stjälkfästet på fikonen. Hacka mandel, nötter och fikon. Blanda det med fruktskalen i en skål. Blanda kryddorna och majsstärkelsen och rör ner det i frukt-och mandelblandningen. 4. Blanda florsocker och honung i en kastrull som även rymmer nötblandningen. Värm försiktigt tills det smälter och koka sedan kraftigt 1 minut. Ta kastrullen från värmen och tillsätt nötblandningen. Bred ut smeten i formen. 5. Grädda 30–35 minuter på andra falsen nerifrån. Låt kakan kallna. 6. Sikta över florsocker och kanel strax före serveringen.