Det här är en paj som jag brukar passa på att göra den här tiden på året när det finns gott om prisvärda tomater i butikerna. Pajen består av en spröd pajdeg som jag förgräddar och sedan fyller med halvtorkade tomater. Det blir så gott. Brukar du ha problem med att pajdegskanten rasar?Här visar jag hur du enkelt och lätt gör en mycket spröd pajdeg som inte rasar när du förgräddar den. Halvtorkade tomater och utan ägg i pajenJag halvtorkar tomaterna i den här pajen, så de blir extra söta och goda. Smakerna blir mer koncentrerad och när tomaterna torkar blir de rika på den femte grundsmaken, umami, som gör att det vattnar sig i munnen. Det blir alltså extra smakrikt och gott. Det är dessutom bra att tomaterna är halvtorkade så blöter de inte ner pajdegen. Den tar lite tid att göra, eftersom tomaterna ska halvtorka i ugnen, men det är det värt. Det blir en fantastisk god paj. Torkningen i ugnen sköter sig helt själv. Men öppna gärna luckan då och då för att släppa ut fukt. Det bästa är om du har varmluft i din ugn. Pajen kan du göra i förväg och äta kall eller sedan värma den lite inför serveringen Tomatpaj med semitorkade tomater och ost och utan ägg. Foto: Carin PålssonMauds tomatpajTomaterna halvtorkas och blir oerhört goda och smakrika.8 bitarTid: 30 minuter + 2 timmar i ugnPajdeg2 dl vetemjöl, 120 g1 dl rågmjöl eller grahamsmjöl, 60 g1 krm salt125 g smör1–2 msk vattenFyllning1½ kg tomater1 tsk salt2 gula lökar2 vitlöksklyftor2 msk olivolja250 g finriven lagrad ost, t ex prästost3 msk maizena majsstärkelsenymald svartpeppar1 kruka basilika eller 2 msk torkad oreganoTillbehörblandad salladGör så här1. Sätt ugnen på 150°, använd varmluft om du har.2. Ta bort stjälkfästet på tomaterna och skär 3–4 skivor av varje tomat. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Strö över salt. Låt dem bli halvtorkade i ugnen, ca 1½ timme. Det kan ta något längre tid om du inte har varmluft. Öppna gärna ugnsluckan då och då och släpp ut fukt.3. Gör under tiden pajdegen: Blanda mjöl och salt. Tillsätt smöret och arbeta till en smulig deg, gärna i matberedare. Tillsätt vattnet och kör ihop till en deg. Kavla degen till en stor rundel eller tryck ut den direkt i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Ställ formen i kyl eller frys minst 30 minuter.4. Finhacka löken och pressa vitlöken. Fräs alltsammans riktigt mjukt i olivolja.5. När tomaterna är färdiga, höj ugnstemperaturen till 225°. Klä kanten på pajdegen med aluminiumfolie och grädda pajdegen 12–15 minuter i nedre delen av ugnen.6. Blanda 200 g ost med majsstärkelse. Ta bort aluminiumfolien och fördela hälften av ostblandningen i pajbottnen. Lyft upp tomaterna, t ex med kökspincett, och fördela hälften ovanpå på osten. Vrid över rejält med svartpeppar. Fördela sedan hälften av den frästa löken ovanpå samt hälften av basilikabladen. Fördela resten av osten, tomaterna och löken ovanpå och vrid över svartpeppar.7. Grädda ca 30 minuter. Ta ut pajen och ta loss kanten. Strö över strimlade basilikablad och servera med sallad och gärna oliver. Pajen kan även serveras kall.Här ska får du också recept på en god Västerbottenspaj