Silja Symphonys köksmästare Jonas Niklasson som komponerat menyn och sommeliererna Peter Björkfors och Maarit Westerlund har valt ut passande viner från Franktrike.Meny med nordiska smakerSemestertips om du inte har allt planerat. Härom veckan åt jag Silja Symphonys nya meny i restaurangen Bon Vivant och jag kan verkligen rekommendera den. Så gott och vällagat med många lokala råvaror och utvalda goda viner enbart från Frankrike. Att kryssa till Helsingfors är fantastiskt fint om man bara vill ha en liten tur genom den vackra skärgården, äta gott, få nya upplevelser och inte har möjlighet att vara borta så länge. Silja Symphony avgår varannan dag till Helsingfors sen eftermiddag från Stockholm kl. 16.45 och sedan kommer man fram till Helsingfors lokal tid 10.30 och får en hel dag i härliga Helsingfors innan det är dags att kliva på båten igen för färd mot Stockholm och där är man sedan åter kl 10 dagen därpå. Perfekt tur om man bara vill komma bort och få semesterkänsla några dagar. På Silja Symphony har du flera restauranger att välja mellan allt från buffé till skaldjur eller gourmetmatsrestaurang. De har också en fin vinlista med cirka 150 olika viner med tonvikt på Europa. Läcker vegomenyDen nya Menu Nordic i restaurangen Bon Vivant består av 5 rätter och 5 utvalda viner eller alkoholfria alternativ. Mycket positivt att man också satsat på en riktig vegansk gourmetmeny med samma antal rätter och de som åt den veganska var lika förtjusta som vi som åt den blandade menyn. Den goda dessertern var lika till både allätare och veganer. Råbiff på svenskt nötkött med fänkålssmulsion, picklad fänkål, gurka, senapsfrön, vaktelägg och löjrom.Till råbiffen serveras Champagne Anthime Sensation Brut Rosé som framställs av 78% pinot noir och 22% chardonnay. Det stilla vinet har legat på ekfat och det färdiga vinet har sedan vilat på jästfällingen i 46 månader. Sotad och gravad fjällröding med blomkålspuré, senapsvinägrett smaksatt med kaffe, sallad på färskpotatis och friterad lök.Den sotade och gravade fjällrödingen ackompanjeras av en nästan torr och syrlig variant av Pinot Gris från Alsace: Clos St Landelin Pinot Gris Grand Cru 2019. Ånkokt torskfilé och stekt kammussla med vitvinssås smaksatt med maskros, nässelpesto, tomat, maskroskapris och färskpotatis.Till den ångkokta torsken vilda inslag med nässelpesto och maskroskapris och i glasen bjuds en vit Châteauneuf-du-pape ett fylligt vin men utan inslag av ek. Ugnsstekt kalv med gräddig äppelscidersås, rökt sidfläsk, bakad potatis och pressgurka.Till den ugnsstekta kalven serveras ett Rhonevin, Rasteau 2021, Domaine de Beaurenard. Ett fylligt vin mjuka tanniner som passar utmärkt till kalven. Desserten består av en rabarberkräm med jordgubbsglass med yoghurt, inkokt rabarber och vaniljmaräng.Till desserten en klassisk Sauternes med enorm koncentration av smak och aromer. Här kan du läsa mer om kryssningarna till Helsingfors.