[caption id="attachment_9579" align="alignnone" width="1024"] Nötmarängrulle med chokladtryffel och lingonkräm. Foto: Ulrika Pousette[/caption] Tårtan passar lika bra som dessert som till go'fika I dag blir det en riktig lyxig nötmarängrulle med chokladtryffel och lingonkräm. Den är inte svår att baka men inte lika lättbakad som det mesta jag brukar göra är, men den är väldigt god. Det bästa är att du också kan ha tårtan färrdig i frysen långt i förväg. Viktigt är bara att den är väl förpackad så att den inte tar smak av annat i frysen. Tårtan passar lika bra som en läcker dessert som till go'fika till julkaffet. Vill du bara ta fram några skivor i taget är det lätt att skiva den med varm kniv när den är fortfarande är fryst, så kan du stoppa in den i frysen igen. Tårtan är helt glutenfri. Nötmarängrulle med chokladtryffel & lingonkräm Du kan ha tårtan helt färdig i frysen långt i förväg och den passar lika bra som läcker dessert som till julkaffet. 10-12 bitar Chokladtryffel 200 g mörk choklad 3 dl vispgrädde 2 äggulor Marängbotten 4 stora äggvitor 2½ dl strösocker 1 tsk vitvinsvinäger 1 dl hackade hasselnötter Lingonkräm 1 dl tinade lingon ½ dl strösocker 1 dl vispgrädde ½ burk kesella, 10 %, à 250 g Garnering 25 g smält mörk choklad Gör så här 1. Chokladtryffel: Hacka chokladen. Koka upp 1 dl grädde, häll i chokladen och låt den smälta däri. Rör sedan ner gulorna. Låt svalna. Vispa resten av grädden lätt och rör ner lite i den avsvalnade chokladen. Vänd sedan ner all grädde i chokladen. Låt stå övertäckt i kylskåp några timmar. 2. Sätt ugnen på 175°. 3. Marängbotten: Vispa vitorna till skum. Tillsätt sockret lite i taget under vispning till en fast maräng. Tillsätt vinägern på slutet. 4. Bred ut smeten till en rektangel, 20x30 cm, på plåt med bakplåtspapper. Strö över nöthacket. Grädda på andra falsen nerifrån 25–30 minuter. Den ska ha stannat men vara mjuk. 5. Stjälp upp marängen på ett bakplåtspapper. Dra försiktigt loss papperet. Lägg tillbaka papperet och lägg på en mycket lätt fuktad handduk. Låt kallna. 6. Lingonkräm: Mosa lingonen med en gaffel tillsammans med sockret. Vispa grädden och blanda med kesella. Ställ i kyl. 7. Tårtan: Bred chokladkrämen över marängen. Om chokladen stelnat för mycket kan du vispa den och låta den stå i rumstemperatur tills den blir mjukare. Vänd slarvigt ner lingonen i grädden och fördela den över chokladen men lämna 1/3 från kortsidan. Rulla med hjälp av bakplåts- papperet ihop från kortsidan med båda fyllningarna. Lägg om ytterligare ett bakplåtspapper och lägg in i frysen några timmar eller längre. 8. Servering: Ta ut tårtan i god tid och spritsa eller ringla över lite smält mörk choklad. Obs! Ta ut den i god tid. Det tar ett par timmar för tårtan att tina. [caption id="attachment_9580" align="alignnone" width="714"] Skär gärna skivor när rullen är lite halvfryst. Foto: Ulirka Pousette[/caption] Här hittar du recept på en annan god jultårta som du också kan ha i frysen.