Äkta grekisk moussaka. Foto: Christina UhlinHoppas ni har det bra i värmen, det är nästan som Medelhavsvärme här hemma i Stockholm. Jag har varit i Sverige hela sommaren, men jag vet att många av er har varit ute och rest. Fick idag en förfrågan från Greklandsresenärer om jag hade något recept på en äkta grekisk moussaka. Visst har jag det. Det här fick jag med mig för flera år sedan av en gammal dam, Anna, i Naoussa. Man kan resa med smaklökarna också och jag blev själv sugen på att laga moussaka igen. Ha en trevlig måndag!Äkta grekisk moussakaKanske den mest välkända av alla grekiska rätter och variation på recepten är otaliga. Ibland innehåller den både potatis och aubergine. Men Anna lagar sin med enbart aubergine.4–6 portionerTid: 1¼ timme + 50 minuter i ugn3 auberginer, ca 900 g2 tsk saltolivolja till stekningKöttfärssås500 g nöt- eller lammfärs2 msk olivolja1 tsk salt1 stor gul lök2 vitlöksklyftor1 msk tomatpuré1 tsk torkad timjan1 tsk nymald svartpeppar2 krm kanel1 lagerblad1 dl torrt vitt vin1 burk finkrossade tomater, 400 gBechamelsås5 dl mjölk2 ½ msk vetemjöl2 msk olivolja3 dl riven ost, ca 100 g3 ägg2 krm saltnymald svartpepparGarnering och tillbehörhackad persiljasalladGör så här1. Skär bort stjälkfästet på auberginerna och skiva dem ganska tunt på längden. Salta dem och lägg dem i en ugnsform eller på ett stort fat. Låt stå cirka 1 timme.2. Köttfärssås: Bryn färsen i oljan med saltet. Hacka lök och vitlök och låt dem sedan fräsa med färsen tills de blir mjuka. Tillsätt tomatpuré, timjan, peppar, kanel och lagerblad, låt fräsa med ½ minut. Häll sedan på vin och tomater. Koka upp och låt sedan sjuda 20 minuter under lock. Ta sedan av locket och låt sjuda tills färsen är ganska torr.3. Bechamelsås: Vispa samman mjölk, vetemjöl och olivolja i en tjockbottnad kastrull. Låt koka upp under omrörning och sedan sjuda 5 minuter under fortsatt omrörning tills såsen tjocknar. Ta från värmen och vispa ner osten och sedan äggen. Smaka av med salt och peppar.4. Sätt ugnen på 175°.5. Pressa ur vätskan från aubergineskivorna och torka dem.6. Stek dem i olivolja några minuter på varje sida.7. Varva stekta aubergineskivor och köttfärssås i en ugnssäker form. Avsluta med köttfärsås. Häll sedan på bechamelsåsen.8. Grädda i ugnen strax under mitten, ca 50 minuter, tills såstäcket stannat och börjar får färg. Strö gärna över lite hackad persilja vid serveringen.Vintips Från Naoussa kommer kommer det röda vinet Ramnista Xinomavro 2017, Grekland. Nr 2070, 129 kr. Makedonien, Naoussa. Det har kryddig smak med fatkaraktär och inslag av körsbär, svarta oliver och kakao. Det passar utmärkt till moussaka.