Omaha beach i Normandie med minnesmonument över invasionen 6 juni 1944 när de allierade landsteg längs kusten i Normandie. Det är stor skillnad i vattennivåer mellan ebb och flod längs hela kusten.Ni som följer mig på Instagram har säkert sett att jag varit i Frankrike och Normandie. Det var en resa tillsammans med Aller media-läsare och Go slow travel. Vi har haft underbara dagar och lyckats pricka in fint väder när vi var utomhus och så fick det regna när vi satt i bussen eller på restaurangerna. Mycket god mat blev det. Ostron och andra skaldjur äter man mycket förutom smör, ost och grädde. Moules frites på frankt visJag älskar Moules frites och det passade jag på att äta när jag var i Normandie. Precis som i Bretagne kokar man musslorna med stjälkselleri förutom lök, vin och persilja. Det blir jättegott. Ofta får man en majonnäs med mycket dijonsenap till musslor och andra skaldjur och det är så gott. Moules frites är enkelt att göra hemma och vi har väldigt fina musslor här i Sverige också. Musslor är nyttiga och innehåller mycket järn och spårämnen och dessutom är det klimatsmart med musslor.I stället för pommes frites brukar jag servera ugnsstekt klyftpotatis med skal. Jag steker dem med olja på hög värme i ugnen (250 grader) så blir de krispiga och fina. Men det är också gott att servera med bröd i stället. Moules frites frites på franskt vis.Moules frites2 portioner1 nät blåmusslor med skal1 msk finhackad schalottenlök1–2 stjälkar selleri, tunt skivad1 msk olivolja2 dl torrt vitt vinlite hackad persiljaGör så här1. Skölj musslorna under rinnande kallt vatten. Skrapa dem om det behövs. Kasta öppna musslor som inte sluter sig om du knackar på skalet i diskbänken eller med t ex ett knivskaft.2. Fräs lök och selleri i olivoljan. Tillsätt vinet och koka upp utan lock. Lägg i musslorna och koka häftigt under lock ca 2 minuter. Rör om och koka ytterligare 3 minuter tills musslorna ha öppnat sig. Rör ner hackad persilja.3. Servera genast med pommes frites eller bröd och eventuellt majonnäs. Ät och njut, ett tomt musselskal funger bra som liten tång för att plocka ur musslorna ur skalet.Fransk senapsmajonnäs ca 2 1/2 dl1 ägg2 msk dijonsenap2 dl majs- eller neutral rapsolja1 krm saltGör så här1. Kör ägg och senap med mixerstav i en hög bunke. Häll i oljan försiktigt från början gärna droppvis och sedan i en fin stråle. Smaka av med salt. Här hittar du mitt recept på musslor med thaismak, det är också gott!.