[caption id="attachment_2244" align="alignnone" width="700"] Morotssoppa med ingefära, curry och lime som ger den en orientalisk touch. Foto:Ulrika Pousette[/caption] Så kallt det har blivit i hela landet. I går lämnade jag ett blåsigt Stockholm för att åka ner till Skåne och jag kan lova här blåser det ännu mer. Solen skiner men ändå är det såå kallt. Det blåser genom märg och ben. Jag längtar efter en värmande soppa. Så ikväll får det bli morotssoppa. Det här är en riktig favorit som jag ofta lagar. Det blir en fin smakbrytning med curry, ingefära och lime till den söta moroten. Morotsoppa - Recept 4 portioner ½ kg morötter 1 stor gul lök 1 bit rotselleri, 150 g 1 msk olivolja 1 vitlöksklyfta 1 tsk curry ca 1½ msk färsk riven ingefära 1 liter kyckling- eller grönsaksbuljong rivet skal och saft av 1 lime ½ tsk salt Tillbehör 2 dl turkisk yoghurt bröd Gör så här 1. Skala och tärna morötter, lök och selleri. Fräs dem i olja tillsammans med pressad vitlök. 2. Krydda med curry och ingefära. Fräs ytterligare 1 minut. 3. Tillsätt buljongen. Koka under lock ca 20 minuter. Riv under tiden limeskalet och pressa ur saften. 4. Häll av och spara buljongen. Finfördela grönsakerna i matberedare eller mixer. Späd med buljongen till en puré, och tillsätt extra vatten om den är för tjock. Hetta upp igen. Smaka av soppan med limesaft och salt. 5. Blanda yoghurten med det rivna limeskalet. Klicka i yoghurten vid servering.