[caption id="attachment_7906" align="alignnone" width="1024"] Saftig morotskaka med apelsin och nötter. Foto: Ulrika Pousette[/caption] I dag den 3 februari är det morotskakans dag. Det kan väl vara trevligt att fira med en härligt saftig kaka med nötter. Trots att den inte innehåller något tillsatt fett förutom det som finns i nötterna blir den oerhört saftig och god. Nötter och apelsin blir en väldigt fin smakkombo i kakan. Det går mycket bra att frysa den, men den håller fint i många dagar om den inte blir uppäten. Amerikansk morotskaka Är du allergisk mot nötter eller hellre vill ha en amerikansk morotskaka med ostglasyr och smak av kanel så hittar länk längst ner i det här inlägget. Den är också jättegod. Ostglasyren i den kakan är också god att ha på den här kakan. Morotskaka med apelsin och hasselnötter 1 kaka, ca 12 bitar Tid: ca 20 minuter + 45 minuter i ugn olja eller smör och ströbröd till formen 150 g hasselnötter 2 dl strösocker 3 ägg 150 g morötter, finrivna rivet skal av 1 apelsin 1 dl vetemjöl 1 tsk bakpulver Apelsingarnering 1 apelsin 3 msk strösocker Apelsinglasyr 2½ dl florsocker ca 1 ½ msk pressad apelsinsaft Gör så här 1. Sätt ugnen på 175°. Smörj väloch bröa en 1½-liters kakform. 2. Rosta hasselnötterna i en torr medelvarm stekpanna tills skalet börjar lossna. Häll dem i en handduk och gnid av skalet. Finhacka dem tillsammans med 1 dl av sockret i matberedare eller mal dem i mandelkvarn. 3. Vispa ägg och resten av sockret tills det är ljust och pösigt. 4. Blanda ner hasselnötterna, morötterna och apelsinskalet och till sist vetemjöl blandat med bakpulver. 5. Häll smeten i formen och grädda längst ner på ugnsgallret 40–45 minuter. 6. Apelsingarnering: Gör fina strimlor av apelsinskalet med zestjärn eller skala med potatisskalare och strimla sedan med vass kniv. Pressa apelsinen och koka upp 3 msk saft och strösocker med skalstrimlorna. Koka 5–10 minuter och ta sedan upp skalstrimlorna. 7. Apelsinglasyr: Blanda florsocker och pressad apelsin till en glasyr. Tillsätt mer florsocker eller pressad apelsin för att få lagom konsistens. 8. Garnera den avsvalnade kakan med glasyren och apelsinskalsstrimlorna. [caption id="attachment_7907" align="alignnone" width="1024"] Saftig morotskaka med apelsin och nötter. Foto: Ulrika Pousette[/caption] Vill du hellre baka en amerikansk morotskaka så hittar du mitt recept här.