[caption id="attachment_4244" align="alignnone" width="1024"] Lätt och luftig mockamoussetårta med choklad.[/caption] I helgen ska jag ha gäster, men jag har inte bestämt vad jag ska bjuda på. Kanske får det bli den här lätta och luftiga tårtan. Den här är lätt och luftig med fin smak av kaffe och choklad. Jag gillar lätta och luftiga tårtor som kan serveras som dessert likaväl som till go'fika. Kombinationen av kaffe och choklad är aldrig fel. Den här tårtan är perfekt om du ska ha gäster. Du kan förbereda den i god tid och den är alls inte svår att göra. Dessutom är den glutenfri. När bottnarna skurits ut blir det kaka över och av den kan du göra de goda punschbollarna, se recept nedan. Mockamoussetårta med choklad Lätt och luftig moussetårta med smak av kaffe och choklad. 1 tårta ca 8 bitar Tid: 1 timme + 4 timmar att stelna Bottnar 3 stora ägg 1½ dl strösocker 1 dl majsstärkelse ¾ dl kakao 1 tsk bakpulver 2 gelatinblad 5 msk hett, starkt kaffe 3 msk sprit, t ex rom, cognac, whiskey eller punsch Mockamousse 2 stora ägg 1 dl strösocker 1½ msk finstött snabbkaffepulver 3 dl vispgrädde 3 gelatinblad Garnering ca 75 g mörk choklad chokladöverdragna kaffebönor eller flisad choklad Gör så här 1. Sätt ugnen på 250°. 2. Bottnar: Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Blanda majsstärkelse, kakao och bakpulver. Sikta ner det i äggvispet. Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 5 minuter tills den stannat. Sockra ytan och stjälp upp den på ett bakplåtspapper. Lossa papperet, pensla med kallt vatten utanpå gräddningspapperet om det inte vill lossna. Låt svalna under duk. 3. Lägg alla gelatinblad i kallt vatten minst 5 minuter. Krama ur och låt 2 blad smälta i hett kaffe. Tillsätt spriten och låt svalna tills blandningen är likt ovispad äggvita. 4. Skär ut 2 bottnar, något mindre än en form som bör vara ca 20 cm med löstagbar kant. Kläm fast ett bakplåtspapper i formen och lägg i den ena botten. Skeda över kaffeblandningen på bottnarna. 5. Mousse: Dela äggen i vitor och gulor. Vispa äggulor, socker och kaffepulver tills sockret smälter. Vispa grädden löst i en separat skål. Vispa ner grädden tills allt blandat sig. Vispa äggvitorna till skum i en ren skål med rena vispar. Vänd ner äggvitan. Ta upp och smält gelatinbladen i en liten kastrull. Blanda ner lite av moussesmeten i gelatinet och vänd ner det i resten av moussen. Fördela hälften av moussen i formen, lägg på bottnen och resten av moussen. Täck och kyl eller frys in. 6. Några timmar före servering: Smält chokladen och spritsa ut vågmönster på konditorplast eller bakplåtspapper, på en remsa lång som tårtans omkrets och lite bredare än tårtans höjd. Ta ut tårtan, lossa kant-en och kläm fast papperet med den smälta chokladen runt tårtan. Se till att chokladen stelnat innan du lossar papperet. Förvara i kyl. Garnera med kaffebönor vid servering. Tips! Konditorplast finns att köpa i köksbutiker och på nätet. Den finns i olika bredder och är perfekt när du ska göra chokladgallret. Om tårtan är kall fäster chokladen direkt på kanten, men se till att all choklad är stel innan du lossar plasten. [caption id="attachment_4247" align="alignnone" width="1024"] Lättgjorda punschbollar som du gör av det som blir över av tårtbottnarna eller överbliven sockerkaka.[/caption] PUNSCHBOLLAR Ca 30 små bollar 200 g sockerkaka, chokladkaka eller rulltårtsbotten 50 g smör ½ dl strösocker ev 1–2 msk kakao om du inte har chokladkaka ½ dl punsch GARNERING strössel, kakao eller kokosflingor GÖR SÅ HÄR 1. Smula kakan i matberedare. 2. Rör smör och socker tills sockret löser sig. Tillsätt kakao, punsch och den smulade kakan. Blanda ihop till en jämn smet. Ställ kallt. 3. Forma till små bollar och rulla dem i strössel, kakao eller kokos-flingor. Förvara i kyl eller frys dem.