Meny till midsommarlunchCurrysill med äpple*Basilikasill med pinjenötter*Snabb Brantevikssill*Mauds nubbesallad med knäckebröd*Laxcheescake med rom*Små smördegspajer med Västerbottensost*Jordgubbspaj med vit choklad och limeNu närmar sig midsommarafton, härligt och här i Stockholm är det just nu underbart sommarväder. Jag älskar midsommar och då brukar den rätta sommarkänslan infinna sig. I över 30 år har jag firat midsommar i Stockholms skärgård. Det är något speciellt och alltid så vackert, även om det ibland regnat och blåst, men det glömmer man lätt. Jag håller tummarna att det inte blir regn den här midsommarhelgen så att vi kan inta midsommarlunchen utomhus. Här kommer en lättfixade recept till midsommarfirande. Allt kan du förbereda dagen före och ganska enkelt ta med om du ska resa iväg. Färskpotatis, knäckebröd,och ost är givna tillbehör till midsommarbuffén.Den här midsommarmaten fotades hemma hos mig på Kungsholmen tillsammans med fotograf Eva Hildén för Coops medlemstidning Mersmak förra året. Jag gjorde den här maten till det egna midsommarfirandet. Längst ner i inlägget hittar du ännu mer midsommarmat som passar till buffé. Tre sorters lättgjorda sillar. Foto: Eva HildénCurrysill med äppleCurry och äpple är en supergod kombo till sill. En riktig favorit.8 portioner på buffé1 ask 5-minuterssill hela filéer, 420 g1 bananschalottenlök1 msk neutral rapsolja1 msk curry1 dl majonnäs 1 dl gräddfil2 krm saltlite nymald vitpeppar1 litet äpple½ ask kryddkrasseGör så här1. Häll av lagen och låt filéerna rinna av väl. Skär dem i bitar.2. Finhacka löken. Fräs den mjuk i oljan. Tillsätt curryn och fräs ytterligare en minut. Låt svalna. Blanda majonnäs och gräddfil med curryn och till sist sillbitarna. Smaka av med salt och peppar. Låt stå minst några timmar i kyl. Hit kan förberedas dagen före.3. Tärna äpplet fint och tillsätt hälften i sillen och garnera med resten. Klipp över kryddkrasse.Snabb BrantevikssillEn fuskvariant av Brantevikssill som brukar göras med färska sillfiléer. Men denna gör jag med 5-minuterssill och den är lika god och kryddig.8 portioner på buffé 1 ask 5-minuterssill hela filéer, 420 g1 liten gul lök1 liten röd lök1 litet knippe dill1 ekologisk citron, finrivet skal1½ tsk hel kryddpeppar½ tsk hel vitpeppar½ tsk hel svartpepparGör så här1. Ta upp sillfiléerna ur lagen och skär dem i bitar. Lägg dem i en skål. Obs! Spara lite av lagen.2. Finhacka löken och dillen och blanda hacket med sillbitarna.3. Finriv citronskalet. Stöt pepparkornen grovt i en mortel. Blanda ner citronskal och peppar i sillen. Blanda till sist ner 2 matskedar av lagen. Rör om och blanda väl. Låt stå i kyl minst 3 timmar. Hit kan förberedas dagen före.Basilikasill med pinjenötterEn grön och god sill som får extra fin smak av pinjenötter. Du kan ta sötmandel i stället för pinjenötter, det blir också gott. 8 portioner på buffé1 ask 5-minuterssill hela filéer, 420 gBasilikasås3 msk pinjenötter, 25 g½-1 kruka basilika1 dl riven parmesanost, 30 g1 vitlöksklyfta, pressad1 dl majonnäs1½ dl gräddfil2 krm saltnymald vitpepparGör så här1. Häll av spadet och låt sillfiléerna rinna av väl. Skär dem i bitar.2. Basilikasås: Rosta pinjenötterna i en torr panna på medelvärme, passa noga så att de inte bränns. Låt svalna. Ta eventuellt av några nötter till garnering. Hacka basilikabladen, pinjenötterna och osten fint med mixerstav eller i matberedare eller mixer.3. Blanda ner pressad vitlök och majonnäs. Mixa tills såsen blir riktigt grön. Rör sedan ner gräddfilen. Blanda ner sillbitarna. Smaka av med salt och lite nymald vitpeppar. Låt stå minst några timmar i kyl. Hit kan förberedas dagen före. Mauds nubbesallad, foto: Eva HildénMauds nubbesallad med matjessillDet ser trevligt ut att servera salladen i små glas med en bit knäckebröd. Knäckebröd är bästa tillbehöret nubbesalladen.8 portioner på buffé2 ägg1 burk matjessill à 200 g1–2 salladslökar150 g kokt fint tärnad färskpotatis½ dl finhackad dill½ dl majonnäs ½ dl gräddfil3 msk kaviarlite nymald svartpepparTillbehörknäckebrödGör så här1. Lägg ner äggen i kokande vatten och koka dem i 8 minuter. Kyl, skala och hacka dem. Skär sillen i små bitar. Finstrimla löken. Blanda alltsammans med kalla potatistärningar och finhackad dill.2. Blanda majonnäs med gräddfil och kaviar. Rör inte för mycket. Häll blandningen över salladen. Peppra och blanda försiktigt. Hit kan förberedas dagen före. Servera med knäckebröd. Laxcheesecake med rom. Foto: Eva HildénLaxcheesecake med romEn läcker laxcheesecake toppad med gräslök och rom är perfekt som bufférätt eller förrätt. Laxcheesecaken kan förberedas ett par dagar i förväg men inte frysas.12 bitar200 g mörkt rågbröd100 g smörFyllning3 gelatinblad300 g kallrökt lax, skinn- och benfri1 ask naturell färskost, 150 g 3 dl gräddfil 1 dl fint skuren gräslök, ca 20 g finrivet skal av 1 ekologisk citron1 krm saltnymald vitpepparGarneringfint skuren gräslök 50 g laxrom eller annan romGör så här1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Kör brödet till fina smulor i matberedare eller i omgångar med mixerstav. Bryn smöret på medelvärme tills det blir ljusbrunt och doftar nötigt. Låt svalna något och blanda det med smulorna.2. Kläm fast ett bakplåtspapper i en form med löstagbar kant, 23–24 cm i diameter. Tryck ut smulorna i ett jämnt lager i botten på formen.3. Tärna laxen fint. Blanda färskost, gräddfil och gräslök. Smaksätt med finrivet citronskal, salt och lite vitpeppar.4. Ta upp gelatinbladen och smält dem i mikrovågsugn eller i en liten kastrull på svag värme. Blanda ner några matskedar av gräddfilsblandningen i det smälta gelatinet. Blanda sedan det med resten av gräddfilsblandningen och laxen. Fördela fyllningen i formen. Ställ i kyl för att stelna några timmar. Hit kan förberedas dagen före.5. Garnera med fint skuren gräslök och rom. Frasiga små smördegspajer med Vösterbottensost och timat. Foto: Eva HildénSmå smördegspajer med Västerbottensost12 stycken12 engångsformar i aluminium eller muffinsplåt med 12 fördjupningar1 förpackning frysta smördegsplattor, 400 g150 g riven lagrad Västerbottensost3 ägg½ dl mjölk1 krm saltnymald svartpeppar18 små cocktailtomaterGör så här1. Tina smördegen. Sätt ugnen på 200°.2. Blanda den rivna osten med ägg, mjölk, salt och lite nymald peppar.3. Kavla ut smördegsplattorna på längden till cirka 30x10 cm. Skär 3 kvadrater, 10x10 cm, av varje platta. Tryck ner smördegen i fördjupningen i formarna men låt hörnen hänga över kanten. Fördela fyllningen däri. Halvera tomaterna och tryck ner dem med snittytan upp.4. Grädda på nedersta falsen cirka 25 minuter tills degen fått fin färg och fyllningen stannat. Hit kan förberedas dagen före.Tips!Värm dem gärna lite före serveringen i 200° ca 10 minuter, men de kan även serveras rumstempererade.Här hittar du recept på min vanliga Västerbottenspaj i stor form och även med video som visar hur enkelt det är att göra den. Jordgubbspaj med vit chokladkräm och lime. Bakas utan ugn. Foto: Eva Hildén.Jordgubbspaj vit choklad och lime Den perfekta midsommartårtan så god och enkel att göra och dessutom behöver du ingen ugn. Den kan göras dagen före och bara garneras inför serveringen.10–12 bitarBotten200 g digestivekex100 g smörFyllning175 g vit choklad1 dl vispgrädde1 burk mascarpone, 250 gfinrivet skal av 1 ekologisk lime + 2 tsk limesaftGarnering25 g vit choklad, hyvlad500 g jordgubbarstrimlat eller rivet skal av 1 ekologisk limeGör så här1. Botten: Smula digestivekexen, gärna i en matberedare. Bryn smöret på medelvärme tills det är ljusbrunt och doftar nötigt. Häll smöret med bottensatsen över smulorna. Tryck ut smulorna i en låg pajform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Ställ i kyl tills den kallnat.2. Fyllning: Hyvla 25 g choklad till garneringen. Hacka sedan resten av chokladen, 175 g, fint. Koka upp grädden i en kastrull. Ta den från värmen och blanda ner den hackade chokladen. Rör tills den smält. Rör sedan ner mascarpone, limeskal och limesaft. Vispa med elvisp en stund tills allt blandats väl. 3. Fördela krämen i det kalla pajskalet. Låt kallna i kyl. Hit kan förberedas dagen före. Lägg på jordgubbarna och strö på den hyvlade chokladen och limeskalstrimlorna strax före servering. Så här kan det se ut bakom kulisserna när man ska fota midsommarmat som vi gjorde i april förra året för Coops medlemstidning Mersmak. 'foto: Eva Hildén. Här hittar du ännu fler rätter som passar på midsommarbordet.