[caption id="attachment_7038" align="alignnone" width="1024"] Midsommarbuffé med sillar, strömming, lax, silltårta, västerbottenspaj och färskpotatis. Foto:Ulrika Pousette[/caption] MidsommarbufféKaviarströmmingSenapsgravad strömmingSnabbinlagd sillÄppelsill med curry*Silltårta med dillpicklad lök*Örtdressad inkokt lax*Ägghalvor*Färskpotatis*Västerbottenspaj med kumminbottenBlandad sallad och tomaterKnäckebröd och lagrad ost*Pavlova med citronkräm och jordgubbarNu längtar jag verkligen efter Midsommaraftonen, det är för mig den riktiga starten på sommaren. Förra året blev den ju väldigt speciell i liten skala och även i år lär det inte bli stort firande. I år känns som att sommaren redan är här. Jag har varit uppe i Jämtland och Norrbotten och det var helt otroligt grönt med fint sommarväder. Mot slutet vände det och blev en hel del regn. Men midsommarblomster, smörblommor och hundkex stod i full blom. Tyvärr kanske de är utblommade till midsommar både i norra och södra Sverige. Vi får pynta bordet med andra blommor och blad.Traditionell midsommarJag har i 30 år firat traditionell midsommar ute i Stockholms skärgård hos goda vänner. Det är väldigt traditionellt, på förmiddagen plockas det blommor och midsommarstången lövas och reses. Sedan blir det silllunch innan det är dags för lekar och dans runt midsommarstången. Det är verkligen en fin start på stsommaren. Under åren har det varit väldigt blandat väder. Vissa midsommaraftnar har regnet öst ner och nordanvinden blåst och andra har det varit solsken hela dagen. Något år fick firande flyttas fram till midsommardagen för ängen var så blöt. Det är lite av charmen att man inte riktigt vet hur det ska bli, men ändå hoppas att det ska bli solsken så att man kan äta ute och vara ute hela dagen. Förra året var det riktigt fin midsommar utan regn. Även i år ser prognosen lovande ut., men vi vet ju att det kan hinna ändras flera gånger.[caption id="attachment_8871" align="alignnone" width="1024"] Förra årets midsommar blev firande i liten skara och därav blev det en liten stång.[/caption] MidsommarfavoriterMaten har nästan varit densamma under alla 30 år, men förstås med lite variation på olika strömmings- och sillinläggningar och midsommartårtor. Det är lätt att variera om du lägger in 5-minuters sill. Det finns några måsten och det är silltårtan. Den äter vi i stället för matjsessill, gräddfil och gräslök, En av mina söner sa härom dagen-Mamma, vad glad jag är som fått lära mig äta sill. För den som inte är så van med sill kan det vara bra att börja med silltårta. Den var inkörsporten till mina barn sillätande och de har också blivit sillälskare.Välj hela filéer av 5-minuters sillenJag använder mig oftast av 5-minuterssill till sillinläggningar. Men jag är noga med att köpa de hela filéerna de är mycket finare än de som är skurna i bitar. De hela filéerna är stora fina och fasta filéer. Jag är också väldigt förtjust i gravad strömming. Men du kan precis lika gärna använda såserna till 5-minutersillen i stället för den gravade strömmingen om du vill förenkla.Önskar er alla en härlig och fin midsommarhelg när det är dags! 2 sorters gravad strömming[caption id="attachment_7042" align="alignnone" width="1024"] Senapsgravad strömming och kaviarströmming. Foto: Ulrika Pousette[/caption] Strömmingsinläggning till 2 sorterJag ättiksgravar färska strömmingsfiléer och sedan gör jag två olika såser till dem. Riktiga favoriter till midsommarbuffén. Vill du förenkla tar du 5-minuters sill i stället.1 kg strömmingsfiléer1 liter vatten2 dl ättiksprit, 12 %2 msk saltGör så här1. Skölj filéerna väl och dra bort skinnet. Låt dem rinna av väl.2. Blanda vatten, ättiksprit och salt. Rör tills saltet löst sig. Lägg i filéerna och ställ kallt, minst 6 timmar. De kan stå upp till 1 dygn.3. Låt filéerna rinna av väl. Gör såserna och fördela strömmingen i dem.Senapsgravad strömmingEn klassiker som vi aldrig tröttnar på, den är ett måste på sillbordet.10 portioner på bufféTid: 10 minuter + 8 timmar½ sats gravad strömming½ dl söt svensk senap2 msk ljust muscovadosocker1 msk dijonsenap2 tsk vitvinsvinäger2 krm saltlite nymald vitpeppar1 dl rapsolja1 dl finhackad dillGör så här1. Blanda samtliga ingredienser utom olja och dill i en skål.2. Vispa i oljan droppvis så att såsen inte skär sig. Blanda ner dillen. Lägg ner de väl avrunna och gärna avtorkade strömmingsfiléerna. Låt stå i kyl minst 8 timmar.KaviarströmmingFärsk gravad strömming hör till på midsommar. Kaviarströmming med sin milda sås är så god till både färskpotatisen och ägghalvorna.10 portioner på bufféTid: 10 minuter + 8 timmar½ sats gravad strömming1 dl majonnäs l1 dl kaviar, t ex Kalles3 dl gräddfil1 dl finskuren gräslökGör så här1. Rör ihop alla ingredienser i en skål.2. Blanda ner de väl avrunna och gärna avtorkade strömmingsfiléerna. Låt stå i kyl minst 8 timmar. [caption id="attachment_4777" align="alignnone" width="1024"] Currysill med äpple och snabbinlagd sill så goda till färskpotatisen. Foto:Ulrika Pousette[/caption]Med 5-minuterssill gör du snabbt och lätt dina egna sillinläggningar. Här är två av mina favoriter lagade med 5-minuterssill. Tänk på att köpa de hela filéerna av 5-minutersillen, de är fasta och fina, och du kan själv bestämma storleken på sillbitarna.Snabbinlagd sillKlassiker som vi inte vill vara utan.10 portioner på bufféTid: 10 mintuer + 6 timmar1½ ask 5-minuterssill i hela filéer, 420 g1 rödlök2 tsk krossad kryddpeppar1 tsk krossad vitpepparGör så här1. Ta upp filéerna och skär dem i bitar, men spara spadet. Skala löken och skiva den tunt.2. Varva sillbitar, lökringar och peppar i en burk. Häll tillbaka spadet och låt stå minst 4 timmar. Äppelsill med curryCurry och äpple är en underbar kombination till sill.10 portioner på bufféTid: 15 minuter + 6 timmar1½ ask 5-minuterssill i hela filéer1 dl majonnäs2 dl turkisk yoghurt1-1 1/2 msk curry2 krm saltlite nymald vitpeppar½ äpple1 dl finskuren gräslökGarneringfinskuren gräslök½ äpple, tärnatGör så här1. Låt filéerna rinna av väl och skär dem i bitar.2. Blanda majonnäs, yoghurt, curry, salt och peppar. Lägg ner sillbitarna i blandningen. Låt stå minst 6 timmar. Fintärna äpplet och skär gräslöken fint. Lägg ner dem i sillen. Garnera med gräslök och äpple.Ingen midsommar utan silltårtaDen här silltårtan är ett måste till midsommar och perfekt för du kan förbereda den i god tid. Ett av mina barn sa en dag: Mamma vad glad att jag har lärt mig äta sill. Jag tror att den här tårtan har bidragit till att han har blivit sillälskare. Det var den de började med när de var små. Jag dillpicklar lök och garnerar med den och sedan är den ett gott inslag på sillbordet. Silltårtan passar även att servera som förrätt till en middag. Skär i snygga bitar och servera med en rädisa.[caption id="attachment_7043" align="alignnone" width="1024"] Silltårta med dillpicklad lök. Foto: Ulrika Pousette[/caption] Silltårta med dillpicklad lökPerfekt inslag på sommarbuffén. Den kan göras helt klar dagen före.12 bitarTid: 35 minuter + 3 timmar i kylBotten200 g kavring75 g smörFyllning4 gelatinblad250 g kesella, 10 %3 dl turkisk yoghurt eller gräddfil2 burkar matjessill à 200 g2 dl finskuren gräslöknymald svartpepparTillbehördillpicklad rödlök, se recept nedandillGör så här1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Kör kavringen till smulor i matberedare. Smält smöret och blanda det med smulorna.2. Klä en form, ca 18x25 cm, med bakplåtspapper eller kläm fast papperet i botten på en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Tryck ut smulorna i botten och ställ formen i kyl.3. Blanda kesella och yoghurt. Tärna sillen fint.4. Ta upp gelatinbladen och smält dem i en liten kastrull eller i mikrovågsugn tillsammans med 2 msk av sillspadet. Blanda sedan ner lite av kesellablandningen och blanda därefter ner gelatinblandningen i resten av blandningen. Blanda ner gräslök och sillbitar. Vrid över peppar och smaka av om det behövs mer sillspad eller salt.5. Häll fyllningen över kavringsbottnen och plana till ytan. Ställ i kyl för att stelna, minst 3 timmar. Det går bra att göra den dagen före.6. Skär upp i bitar och garnera med den picklade löken och dillvippor.Dillpicklad rödlökLite av den picklade löken garnerar silltårtsbitarna och resten serveras vid sidan om. Den är god till annat på midsommarbordet. Gör den gärna 1 dag i förväg.1 burkTid: 10 minuter + några timmar3–4 rödlökar½ dl ättiksprit, 12 %1 dl strösocker1½ dl vatten2 tsk dillfrönGör så här1. Skala löken och skiva den tunt. Lägg den i en glasburk.2. Koka upp ättiksprit, socker, vatten och dillfrön. Häll den varma lagen över löken. Låt stå minst ett par timmar men gärna över natten. Förvara i kyl.Lax till midsommarLax av något slag finns alltid med på vårt midsommarbord. Gravad lax, kallrökt lax eller varmrökt lax är alltid så gott. Den rökta köps färdig men den gravade är enkel att göra själv. Längre ner hittar du recept på gravad lax. Men visst är det gott med inkokt lax? Jag gillar det i alla fall. Det här är ett trevligt sätt att servera den på en buffé. Jag skär laxen i tärningar och dressar den med dill och kryddkrasse. Det går snabbt och lätt och blir så gott! Till serverar jag en krämig senapssås. Självklart lika gott som ensamrätt med färskpotatis och sallad, men då räcker det inte till fler än 4-5 portioner. Det kan ju bli en härlig lunch en annan dag i helgen. Örtdressad lax.med krämig senapsås Foto: Ulrika PousetteÖrtdressad inkokt lax10 portioner på bufféTid: 20 minuter + tid att svalna¾ kg laxfilé av mittbit1 knippe dill1 ask kryddkrasse½ citronLag1 liter vatten4 tsk salt1 msk ättiksprit, 12 %1 gul lök, skivad8 kryddpepparkorn8 vitpepparkorn1 lagerbladSenapssås4 msk svensk grovkornig söt senap1 msk dijonsenap3 dl turkisk yoghurtsalt och nymald vitpepparGör så här1. Skär bort skinnet på laxen och skär den sedan i tärningar, 2–3 cm stora.2. Koka upp alla ingredienser till lagen och låt den koka några minuter. Lägg ner laxbitarna och låt dem sjuda 5 minuter. Låt dem kallna i lagen.3. Sås: Blanda ingredienserna till såsen och smaka av med lite salt och nymald peppar.4. Finhacka dillen och klipp krassen. Blanda. Låt laxen rinna av väl. Spara gärna buljongen, den är god bas till en soppa.5. Blanda och vänd försiktigt runt laxbitarna med dillen och krassen. Lägg upp på serveringsfat och garnera med lite citron. Servera såsen vid sidan om.Västerbottenspaj – pajernas paj [caption id="attachment_4784" align="alignnone" width="1024"] Västerbottenspaj med riktigt spröd och god botten. Foto: Ulrika Pousette[/caption]Finns väl ingen annan paj som passar till så mycket som västerbottenspaj gör. Den passar till det mesta och är så bra på bufféer för den är god med bara en sallad och till både fisk och kött. Jag gillar att ha i lite råg- eller grahamsmjöl för extra god smak och bottnen blir fantastisk spröd. Dessutom har det en fin smak av kummin som passar så bra till västerbottensosten.Västerbottenspaj med extra spröd bottenDen spröda pajbottnen har en fin smak av kummin som passar så bra till västerbottensosten.10 bitarTid: 30 minuter + 1½ timmeBotten2 dl vetemjöl, 120 g1 dl rågmjöl eller grahamsmjöl, 60 g1 krm salt1-2 tsk hel kummin125 g kallt smör2 msk kallt vattenFyllning250–300 g västerbottensost4 ägg3 dl mjölk2 krm saltnymald svartpepparTillbehörcocktailtomaterblandad späd salladGör så här1. Botten: Blanda vetemjöl, rågmjöl och salt i en matberedare eller bunke. Grovstöt kumminfröna och blanda ner dem. Finfördela smöret däri och tillsätt sedan vatten och arbeta snabbt ihop till en deg.2. Tryck ut degen i en låg pajform med löstagbar kant, ca 28 cm i diameter. Låt formen stå i kyl eller frys minst 30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 200°.3. Klä pajdegskanterna med dubbel aluminiumfolie och förgrädda pajskalet mitt i ugnen 12–15 minuter.4. Fyllning: Finfördela osten i matberedaren med kniv eller riv den grovt. Vispa samman ägg och mjölk, tillsätt osten och salt, och vrid över rejält med svartpeppar.5. Ta bort folien försiktigt från kanten och häll äggstanningen i pajskalet. Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter tills äggstanningen stannat. Låt svalna något och lossa kanten på formen. Servera pajen ljummen med tomater och blandad sallad.Midsommartårta som alla gillar[caption id="attachment_7045" align="alignnone" width="1024"] Jordgubbstårta till midsommar. Pablova med citronkräm, grädde och jordgubbar. Foto: Ulrika Pousette[/caption]Maräng med citronkräm, grädde och massor av färska jordgubbar. Frasig spröd utsida och mjukt inre. Under grädden döljer sig en fräsch citronkräm som pricken över i. Det här är midsommartårtan som jag gör så gott som varje midsommar. Fick höra i helgen att det är den som de önskar sig i år också. Den är helt glutenfri och lätt att göra laktosfri också.Pavlova med citronkräm och jordgubbarDen syrliga citronkrämen blir en fin kontrast till marängen och grädden.Ca 12 bitarTid: ca 3 timmar6 äggvitor2 tsk vitvinsvinäger4 dl strösocker2 tsk majsstärkelse2 tsk vaniljsockerCitronkräm4 äggulor¾ dl strösockerrivet skal från 1 citron2 msk pressad citronsaftFyllning4 dl vispgrädde1 liter jordgubbarmyntabladGör så här1. Sätt ugnen på 250°.2. Rita upp en cirkel ca 26 cm i diameter på bakplåtspapper.3. Botten: Vispa vitorna till ett fast skum. Droppa ner vinägern under vispning.4. Blanda sockret med majsstärkelse och vaniljsocker. Tillsätt blandningen lite i taget och fortsätt vispa till en fast och blank maräng. Fördela sedan smeten jämnt i cirkeln på bakplåtspapperet.5. Sätt in plåten på andra falsen nerifrån och sänk samtidigt ugnstemperaturen till 100°. Grädda 1 timme och 20 minuter.6. Citronkräm: Blanda alla ingredienser till krämen i en liten kastrull. Sjud under vispning på svag värme till en fast kräm. Kyl i vattenbad.7. Låt marängen svalna på galler. Dra av papperet, om det fastnar kan marängen vila ett tag i frysen så lossar papperet lätt.8. Strax före servering: Vispa grädden. Ansa och halvera jordgubbarna. Bred citronkrämen försiktigt på marängbottnen. Fördela grädden på tårtan och garnera med jordgubbarna och myntablad. [caption id="attachment_8874" align="alignnone" width="1024"] Förra året fick vi skyddda oss för solen inte regnet till midsommarlunchen.[/caption] Här hittar du recept på fänkålsgravad lax.Här hittar du recept på en annan sill som passar till midsommar.Här hittar du recept på en annan midsommartårta med jordgubbar.Glad och god midsommar önskar jag er alla!