Baka i mikrovågsugnen – tips och recept Choklad går utmärkt att smälta i mikrovågsugn. Hacka den först och kör på medeleffekt, rör några gånger under tiden. Det tar bara några minuter beroende på mängden choklad. Se upp med vit choklad, så att du inte låter den gå för länge i mikrovågsugnen. Den kan se ut som att den inte är smält och i nästa sekund är den karamelliserad eller bränd. Om du ska rumsvarmt smör och upptäcker att det är kallt, kan du sätta in det en kort stund i mikrovågsugnen. Smör går även utmärkt att smälta i mikrovågsugn, se bara till att du har värmetåligt glas eller porslin. Läs mer: Lättgjord hallon- och citrontårta Du kan baka en läcker tårtbotten i mikrovågsugnen på bara 4 minuter. Du kan göra frasiga marängbakelser i mikrovågsugnen. Det är som trolleri, för av 1 äggvita får du 12 stora maränger och det tar bara cirka 1 minut att grädda marängen. [caption id="attachment_2796" align="alignnone" width="700"] Det finns gott om goda recept på saker man kan baka i mikrovågsugn. Det här är ett av dem. Bilden på tårtan i Mauds bok är tagen av Pepe Nilsson.[/caption] Se avsnittet här: [YouPlaySinglePlayer video="905,344,202426" ap mute yot yos ] Baka i mikrovågsugnen: Chokladmandeltårta med färska bär Du kan snabbt göra en god bärtårta i mikrovågsugnen. Grädda tårtbottnen på 4 minuter. 1 tårta, 6–8 bitar Botten 200 g mandelmassa 1 msk kakao 2 ägg Fyllning 2 dl vispgrädde ½–1 liter färska bär Gör så här: Botten: Finfördela mandelmassan i matberedare eller riv den med rivjärn. Blanda med kakao och tillsätt äggen ett i taget. Lägg ett bakplåtspapper på en tallrik som är 20–22 cm i diameter innanför brämet. Häll på smeten och bred ut till 20–22 cm. Kör på 750W i mikrovågsugnen ca 4 minuter. Känn efter med fingertopparna att den stannat. Låt svalna. Vispa grädden. Dra loss papperet från bottnen. Dekorera med grädde och bär när den kallnat. [caption id="attachment_2795" align="alignnone" width="700"] Det går alldeles utmärkt att baka smarriga maränger i mikrovågsugnen. Bild: Ulrika Pousette[/caption] Baka i mikrovågsugnen: Kardemumamaränger Det blir 12 stora maränger av 1 äggvita. Du kan spara dem i tättslutande burk med lock om inte alla går åt. 12 stora maränger bakplåtspapper 1 äggvita 5 dl florsocker, 300 g 1 tsk nystött kardemumma Topping till 6 maränger 3 dl vispgrädde 1 liter jordgubbar, 250–500 g Gör så här: Kardemummamaränger: Vispa äggvitan till lätt skum och blanda ner florsockret och kardemumman. Forma till en längd och dela den i 12 lika stora bitar. Rulla varje bit till en kula. Klipp till bakplåtspapper så att de passar glastallriken i mikrovågsugnen. Lägg två kulor glest och kör på full effekt cirka 1 minut. De pöser upp väldigt mycket och sedan sjunker de ihop lite och då brukar de vara färdiga. Ta ut papperet och fortsätt grädda resten, två och två i taget. Låt marängerna kallna. Topping: Vispa grädden. Fördela grädden på marängerna och garnera med jordgubbar strax före serveringen.