[caption id="attachment_7501" align="alignnone" width="1024"] Matvetesallad med ädelost, grönkål och granatäpple. Foto: Christina Uhlin[/caption] Hoppas ni haft en bra helg. Själv har jag adventspyntat och gjort en lingonkrans till dörren. Riktigt mysigt. Men främst har jag bakat och bakat inför tv på onsdag. Det är inte alltid första testet blir bra, det kan bli både två och tre gånger för att det ska bli ett recept som jag är nöjd med. Men nu känner jag mig nöjd, det blir tre bakverk med olika karaktär, titta så får ni se kl 18.45 på onsdag i SVT1. Matig sallad med ädelost och grönkål Men idag blir det en härlig sallad som är god att äta precis som den är eller till kyckling, kött eller korv. Salladen passar också utmärkt till rätter på ett julbord. Sältan i osten och sötman i plommonen och äpplena matchar varandra så fint. Matvetet för det matigt. Du kan även välja andra gryn eller quinoa om du vill. Det passar också bra. Koka bara grynen eller fröna enligt förpackningen. Önskar er alla en fin måndag. Matvetesallad med grönkål och ädelost En matig sallad som både kan fungera som ensamrätt eller som tillbehör. Den kan serveras varm, ljummen eller kall. 4 portioner eller till 8 portioner som tillbehör 4½ dl matvete 1 rödlök 200 g grönkål eller svartkål 2 msk olja till stekning 2 äpplen pressad saft av 1 citron 1½ dl mjuka katrinplommon, ca 100 g 1 bit gräddädelost, 140 g granatäppelkärnor från 1 frukt eller 1 paket frysta salt och nymald svartpeppar Gör så här 1. Koka matvetet enligt förpackningen. Häll sedan upp i en skål och låt svalna. 2. Skala och klyfta rödlöken tunt. Skär bort den grova nerven från grönkålen. Skölj kålen väl och torka den. Hacka bladen. Fräs lök och grönkål någon minut i olja i en stekpanna. 3. Tärna äpplena och häll pressad citronsaft över och blanda. 4. Halvera katrinplommonen. Skär osten i bitar. 5. Blanda matvete, grönkål, lök, äpplen, katrinplommon och ost. Strö över granatäppelkärnor. Salta och peppra.